SAD isporučile rakete Libanu

Izvor: RTS, 12.Sep.2014, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD isporučile rakete Libanu

SAD su vojsci Libana isporučile rakete zemnlja- vazduh "Helfajer", saopštila je ambasada SAD u Bejrutu.

Da bi se Liban suprotstavio napadima ekstremista iz Sirije u pograničnoj oblasti, Ambasada je najavila da će mu Vašington dati lake avione, među kojima je i naoružana verzija "cesne" koja može da nosi i te male protivtenkovske i protivpešadijske rakete, prenosi Beta.

Američki ambasador Dejvid Hejl izjavio je posle razgovora s libanskim premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tamamom Salamom da će avione platiti Saudijska Arabija.

"Tokom protekle dve nedelje u Liban je stigla serija američkih isporuka oružja", rekao je Hejl i dodao da su ove nedelje isporučene dodatne rakete "Helfajer".

Po njegovim rečima, libanska vlada i vojska zatražile su dodatnu pomoć, odnosno jednu naoružanu "cesnu" i još jedan laki avion.

Nekoliko saveznika Libana ojačava svoje oružane snage kako bi se suočila sa sunitskim ekstremistima iz "Islamske države" u regionu.

Liban je jedna od deset arapskih zemalja koje su obećale podršku SAD u borbi protiv "Islamske države", čija je jaka gerilska vojska okupirala delove Iraka i Sirije.

Saudijska Arabija je avgusta obećala milijardu dolara za hitnu kupovinu oružja za vojsku Libana gde džihadisti upadaju iz Sirije.

Džihadisti drže kao taoce nekoliko libanskih vojnika i policajaca.  Islamska država je nedavno javno pogubila dva libanska vojnika i traži svoje borce iz libanskih zatvora u zamenu za oslobađanje ostalih talaca.

Hejl je rekao da će američko oružje omogućiti Libancima da bolje obezbeđuju granicu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD isporučile rakete Libanu

Izvor: RTS, 13.Sep.2014, 01:32

SAD su vojsci Libana isporučile rakete zemnlja- vazduh "Helfajer", saopštila je ambasada SAD u Bejrutu. ..Da bi se Liban suprotstavio napadima ekstremista iz Sirije u pograničnoj oblasti, Ambasada je najavila da će mu Vašington dati lake avione, među kojima je i naoružana verzija "cesne" koja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.