SAD ima razlog za veću zabrinutost od Evrope

Izvor: Blic, 20.Sep.2012, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ima razlog za veću zabrinutost od Evrope

Američki investitori su zabrinutiji za finasijsku situaciju u SAD nego za dužničku krizu u evrozoni.

Pošto je Evropska centralna banka najzad pronašla instrumente za smirivanje zabrutosti na tržištima, investitori sada mnogo više strahuju zbog perspektive" budžetskog okvira" SAD nego zbog krize suverenih dugova u Evropi, rezultati su nedavno sporovedenog istraživanja američke banke Meril Linč.

Oko 35 odsto anketiranih investitora je izjavilo da je stanje budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD jedan od glavnih rizika na tržištima, veći i od dužničke krize u evrozoni. U avgustu, anketirani su evropsku dužničku krizu smatrali najvećim problemom.

Prvi put od aprila 2011, investitori nisu krizu u evrozoni ocenili kao gorući problem na tržištima. "Budžetski okvir " SAD podrazumeva mehanizam koji predviđa da se krajem 2012. izvrši automatsko aktiviranje budžetskih rezova i ukidanje konverzije duga zbog nemogućnosti dogovora demokrata i republikanaca oko načina uspostavljanja državnih finasija.

Američka Kongresna kancelarije za budžet (CBO) je u redovnom godišnjem izveštaju navela da će dozvola da deceniju stara poreska smanjenja isteći, kao i da će doći do oštre budžetske štednje u januaru ako se nešto ne preduzme, a to će "dovesti do ekonomskih uslova u 2013. koji će moći da se smatraju recesijom".

Ukoliko rešenja ne budu pronađenja, kako tvrde ekonomski analitičari, američka privreda će potonuti za 0,5 odsto, a nezaposlenost će skočiti na oko devet odsto do kraja sledeće godine.

Bez obzira na upozorenje CBO, ni predsednik Barak Obama, ni republikanci u Kongresu nisu dali znake da su spremni da popuste u dugotrajnoj borbi oko poreza, štednje i budžeta. Letargična ekonomija i ogroman javni deficit glavne su teme razdora u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Povezane vesti: S&P zadržao vrhunski rejting Britanije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.