SAD i dalje vode u proizvodnji oružja u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i dalje vode u proizvodnji oružja u svetu

SAD ostaju ubedljivo najveći proizvođač i prodavac oružja u svetu, navodi se u najnovijem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U izveštaju za 2017. godinu, precizira se da 42 američke kompanije ostvarile 226,6 milijardi dolara od prodaje oružja i vojne opreme, što predstavlja 57 odsto ukupnih prodaja.

SIPRI primećuje da je Rusija sada zauzela drugo mesto na listi najvećih proizvođača oružja na svetu.

Time >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, navodi institut, Rusija zauzela poziciju koju je do sada držala Velika Britanija, inače najveći proizvođač oružja u Zapadnoj Evropi, navodi AP.

Iz SIPRI-ja navode da je Rusija prodala oko 37,7 milijardi dolara u oružju 2017. godine, što je iznosi oko 9,5 odsto ruskog BDP-a.

Istražitelj SIPRI-ja Simeon Vezeman smatra da su te brojke u skladu sa većim sredstvima koje Rusije izdvaja za modernizaciju svojih oružanih snaga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.