SAD i Kina za nove sankcije S. Koreji

Izvor: VOA, 25.Feb.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Kina za nove sankcije S. Koreji

Sjedinjene Države podneće Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom se traži uvođenje novih sankcije protiv Severne Koreje zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja projektila dugog dometa.

Vašington i najvažniji severnokorejski saveznik, Kina, juče su postigli saglasnost o uvođenju dodatnih sankcija Pjongjangu.

"Želimo da sa Savetom bezbednosti radimo na utvrđivanju snažnog i sveobuhvatnog odgovora na najnovije severnokorejske probe čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << cilj je razvijanje programa za nuklearno naoružanje”, rekao je potrparol američke misije pri Ujedinjenim nacijama Kurtis Kuper.

Nacrt rezolucije je podnet posle posete Vašingtonu kineskog šefa diplomatije Vang Jia, koji se sastao sa državnim sekretarom Džonom Kerijem i Obaminim savetnikom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs rekao je da su Rajs i Vang saglasni u pogledu snažnog i jedinstvenog odgovora na severnkorejske probe, uključujući i sankcije Ujedinjenih nacija.

Portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je nacrt rezolucije “snažan i sveobuhvatan”.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.