SAD će sutra priznati da Golan pripada Izraelu

Izvor: B92, 24.Mar.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD će sutra priznati da Golan pripada Izraelu"

Jerusalim -- Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac najavio je da će predsednik Tramp sutra potpisati izvršnu naredbu da se prizna suverenitet Izraela nad Golanom.

Izrael kaže da zvaničnici Bele kuće pripremaju zvanični dokument da izraze podršku suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni da bi ga Tramp potpisao.

Potpisivanju će prisustvovati premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom razgovora sa Trampom u Beloj kući, najavio je Kac na Tviteru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << .

"Sutra će predsednik Tramp, u prisustvu premijera Netanjahua, potpisati dekret o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom. Veze Izrael-SAD su bliže nego ikad", konstatovao je Kac.

Izrael je osvojio stratešku visoravan od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao je 1981, što međunarodna zajednica nije priznala.

Tramp je odstupio od decenijske bliskoistične politike SAD kada je u četvrtak na Tviteru objavio da je vreme da se prihvati izraelsko polaganje prava na tu pograničnu teritoriju, navode agencije.

Odluku su kritikovali saveznici SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i EU, kao i Rusija i sve su rekle da i dalje smatraju da je Golan pod izraelskom okupacijom.

Sirija, Iran i Turska i druge zemlje u regionu su rekle da priznanje ako bude potvrđeno, predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Netanjahu odavno vrši pritisak na Vašington da prizna Golan kao izraelski, a mnogi analitičari smatraju da je priznanje u ovom trenutku izborni poklon SAD njemu pred izbore 9. aprila.

Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela iako u njegovom istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće nezavisne države. To je izazvalo gnev u muslimanskom svetu.

U maju prošle godine Ambasada SAD je iz Tel Aviva preseljena u Jerusalim. Taj potez sledila je Gvatemala, a danas su lideri Rumunije i Hondurasa na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija u SAD, Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu najavili da će slediti primer SAD, preneli su izraelski mediji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stalni predstavnik Sirije u UN: Ne priznajemo posledice Trampove izjave o Golanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Mar.2019

Američki predsednik Donald Tramp napisao je 21. marta na Tviteru da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni..Sirija ne priznaje nikakve pravne posledice izjava američkog predsednika Donalda Trampa o Golanskoj visoravni izjavio je stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Izrael: Tramp će potpisati dokument o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni

Izvor: Vostok.rs, 25.Mar.2019, 09:44

Predsednik SAD Donald Tramp će potpisati dokument o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni, saopštio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac. . „Predsednik Tramp će sutra u prisustvu premijera (Benjamina) Netanijahua potpisati dekret o priznanju suverenitetu Izraela nad...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.