SAD: Spasioci sa psima traze preživele u požarima

Izvor: B92, 13.Sep.2020, 19:57

SAD: Spasioci sa psima traze preživele u požarima

Spasilačke ekipe obilaze ugrožena područja tri američke države koje su pretrpele najteže posledice požara koji u tim područjima besne danima.

Kako navodi Glas Amerike, oni su angažovani u potrazi za preživelima i pronalaženju tela mogućih žrtava.

Širom zapadnog dela Sjedinjenih Država uništene su hiljade domova i desetine manjih gradova u požarima koji je do sada život izgubilo najmanje 26 osoba.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podaci su koje je objavila lokalna Internet stranica pokrenuta za informisanja građana usled nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Guvernerka Kejt Braun izjavila je da se desetine gradana vode kao nestale širom tri okruga.

Požari koji su se proširili u periodu tokom obeležavanja Dana rada, bukte u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet vazduha.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon cetiri dana visokih temperatura i jakog vetra, tokom vikenda temperatura pocela da opada i vetar da se smiruje.

Nešto vlažniji vremenski uslovi i vazduh koji struji ka unutrašnjosti Tihog okeana stvaraju uslove za bolji ucinak službi angažovanih u gašenju požara.

Bela kuća je saopštila da će predsednik Tramp sutra obići kalifornijske zvanicnike.

Prethodno je porucio da guverneri država zapadnog dela SAD snose deo odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari poslednjih godina usled, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Džo Bajden, protivkandidat predsedniku Trampu na predstojecim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni deo SAD povezao je sa klimatskim promenama.

Inace, Sjedinjene Države su novembra 2019. godine pocele povlacenje iz Sporazuma o klimatskim promenama, potpisanom u Parizu, cija je svrha sprecavanje pojave globalnog zagrevanja, kao i razvoj novih ekoloških tehnologija u proizvodnji i industriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.