SAD: Snouden pod okriljem autoritarnog režima

Izvor: B92, 28.Jul.2015, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Snouden pod okriljem autoritarnog režima

Bela kuća je odbacila apel za oproštaj Edvardu Snoudenu, ističući da bi za odavanje vladinih tajni trebalo da mu "sudi porota njemu ravnih".

Tako ni peticija upućena Beloj kući, koju je potpisalo više od 167.000 osoba, nije promenila tvrd stav administracije prema Snoudenu, koji se nalazi u egzilu u Rusiji, prenosi AFP.

Lisa Monako, savetnica za domaću bezbednost i antiterorizam, izjavila je kako je Snoudenova "opasna odluka da ukrade i otkrije poverljive informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imala ozbiljne posledice za bezbednost naše zemlje i za ljude koji danonoćno rade da bi je očuvali".

Monakova ističe da je Snouden, čak i ukoliko je smatrao kako njegovo delovanje predstavlja samo "građansku neposlušnost", trebalo da se izrazi kroz konstruktivan čin protesta i da prihvati konsekvence svojih aktivnosti, a ne da se "krije pod okriljem jednog autoritarnog režima".

Američka administracija je Snoudena proglasila hakerom i izdajnikom koji je ugrozio živote ljudi otkivajući obim špijunskog programa Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) za koju je radio.

Snoudenovo obelodanjivanje da je NSA prisluškivanjem telefonskih privatnih razgovora prikupljala ogromne količine podataka o američkim građanima je, međutim, imalo velikog ođeka i primoralo Kongres SAD da donosi amandmane na zakone koji su nekad bili tajni.

Snouden je drugu godinu zaredom nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a već je dobio niz međunarodnih priznanja za slobodu govora i građanske slobode, što je motivisalo potpisnike pomenute peticije Beloj kući da ga nazovu "nacionalnim herojem" kome bi odmah trebalo oprostiti sva krivična dela koja je počinio.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bela kuća: Snouden da dođe kući da mu se sudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2015

Bela kuća je danas odbacila apel za oproštaj Edvardu Snoudenu, ističući da bi za odavanje vladinih tajni trebalo da mu "sudi porota njemu ravnih"...Tako ni peticija upućena Beloj kući, koju je potpisalo više od 167.000 osoba, nije promenila tvrd stav administracije prema Snoudenu, koji se nalazi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.