SAD: Senatori postigli dogovor, nema blokade vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Senatori postigli dogovor, nema blokade vlade

Lideri američkog Senata postigli su dogovor o nastavku finansiranja vlade, javlja AP, a glasanje o zakonu kojim će to biti omogućeno u Senatu je u toku.

Demokrate su popustile i pristale da okončaju opstrukciju Senata koja je onemogućavala donošenje zakona o nastavku privremenog finansiranja savezne vlade do 8. februara.

Vođa demokratske manjine u Senatu rekao je da je u zamenu za to lider republikanske većine Mič Mekonel pristao da dok tog datuma počne debatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o pitanjima imigracije, odnosno statusu imigranta koji su kao maloletni nelegalno ušli u SAD, a koji su bili zaštićeni izvršnom uredbom koju je doneo bivši predsednik Obama, takozvanim programom DAKA (DACA).

Trampova administracija želi reviziju DAKA-e.

Mekonel je rekao da deblokada pokazuje da "Američki narod ne razume" zašto su Demokrate pribegle finansijskoj blokadi vlade kako bi pomogli "ilegalnim imigrantima.

Očekuje se da će glasanje u Senatu posle nagodbe lako proći, a da će pomenuti zakon o privremenom finansiranju vlade do 8. februara potom biti potvrđen i u Predstavničkom domu.

Ovim će biti okončan trodnevna blokada finansiranja američke federalne vlade, prva od 2013. godine

Zakon o privremenom finansiranju dosada nije mogao da bude usvojen bez obzira što republikanci imaju 51 od 100 glasova u Senatu, jer je za prevazilaženje opstrukcije Senata kroz debatu potrebno 60 glasova.

Demokrate su pristale na nagodbu nakon što su od lidera republikanske većine dobili uveravanja da će Senat razmatrati predloge o imigraciji tokom narednih nedelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Treći dan blokade vlade SAD, Senat ponovo glasa

Izvor: RTS, 22.Jan.2018

Amerika ulazi u treći dan finansijske blokade jer Senat u petak nije usvojio rebalans budžeta koji bi omogućio normalno finansiranje vlade do sredine narednog meseca. Time je direktno pogođeno 850.000 američkih građana. Senat se danas ponovo sastaje, pa bi tokom dana moglo da dođe do dogovora. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.