SAD: Presuda Morsiju politički motivisana

Izvor: B92, 16.Jun.2015, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Presuda Morsiju politički motivisana

SAD i Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog izricanja smrtne presude svrgnutom predsedniku Egipta Mohamedu Morsiju i liderima Muslimanskog bratstva.

Bela kuća je poručila da je presuda "politički motivisana"

"Duboko smo uznemireni zbog politički motivisanih presuda koje su izrečene bivšem predsedniku Morsiju", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest, prenela je agencija AFP.

Istovremeno, generalni sekretar UN Ban Ki-mun je istakao da se UN >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "protive smrtnoj kazni pod bilo kojim okolnostima".

Generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost da bi takve presude, izrečene posle masovnih suđenja, mogle negativno da utiču na izglede dugotrajne stabilnosti u Egiptu, prenela je agencija Rojters.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da smrtne presude izrečene Morsiju i liderima Muslimanskog bratstva predstavljaju "masakr zakona i osnovnih prava".

Egipatski sud osudio je Morsija na smrtnu kaznu, u procesu u kojem je optužen zbog masovnih bekstava iz zatvora i napada na policiju tokom pobune protiv tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Sud je po ovim optužbama u maju tražio smrtnu kaznu za Morsija, ali je taj zahtev dat na razmatranje muftiji - tumaču islamskih zakona pri vladi Egipta.

Vrhovni vođa egipatske organizacije Muslimansko bratstvo, Mohamed Badi, takođe je, u ovom slučaju, osuđen na smrt. Na ovu presudu može se uložiti žalba.

Sudija Šaban al-Šami rekao je da je na smrt osuđeno još pet vođa Muslimanskog bratstva, koji se nalaze u zatvoru.

Morsi, prvi egipatski izabrani predsednik, je vladao samo godinu dana - do jula 2013, kada ga je svrgnula vojska nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Pobuna protiv Mubaraka je izbila 25. januara 2011. godine, a 28. januara je došlo do masovnog paljenja policijskih stanica širom Egipta, kada su pobegle na hiljade zatvorenika, među kojima i nešto ranije zatvoreni Morsi.

Otkad je Morsi svrgnut, policija je u očima egipatskog naroda uglavnom rehabilitovana za nasilja tokom pobune 2011. i za njih egipatski zvaničnici i lojalni mediji sada najviše krive Muslimansko bratstvo i strane faktore.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bela kuća: Presuda Mursiju politički motivisana

Izvor: RTS, 16.Jun.2015

SAD i Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog izricanja smrtne presude svrgnutom predsedniku Egipta Muhamedu Mursiju i liderima Muslimanskog bratstva, a Bela kuća je poručila da je presuda "politički motivisana". . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.