SAD: Advokati savetuju imigrante - ne idite van zemlje

Izvor: B92, 12.Dec.2016, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Advokati savetuju imigrante - ne idite van zemlje

Njujork -- Imigranti koji su kao deca ilegalno došli u SAD, ali su bili zaštićeni od deportacije za vreme mandata Baraka Obame, upozoreni su da ne putuju u inostranstvo.

Pojedini advokati su zabrinuti da bi novoizabrani predsednik Donald Tramp mogao momentalno da ukine Obamin program koji je ovim mladim imigrantima omogućavao da rade i putuju radi obavljanja humanitarnog posla, obrazovanja ili zapošljavanja.

Oni se plaše da bi nekima koji otputuju van SAD moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude zabranjeno da ponovo uđu.

"Preporučujemo da se sva putovanja završe do 20. januara. Ne želimo da imigrante izložimo neprijatnoj situaciji u kojoj im ne bi bilo dopušteno da se vrate u SAD", rekla je izvršna direktorka Koalicije za ljudska imigrantska prava Los Anđelesa Anđelika Salas.

Studentkinja Nensi Lopez Ramirez, koja je rođena u Meksiku i koja planira tamo da otputuje kao deo programa gradskog koledža u Njujorku, kažala je da joj je drago što se program završava 15. januara.

"Moja mama je zabrinuta da neću moći da se vratim. Koštaće me živaca, ali na kraju ovaj program je vredan toga", rekla je ona.

Gradski koledž, deo državnog Univerziteta u Njujorku je jedna od institucija koje su savetovale studentima u okviru DACA programa, da se vrate pre inauguracije.

Isto to je uradio državni Univerzitet u Kaliforniji, koji je administratorima naložio da obaveste učesnike programa da "ukoliko odlaze iz SAD, da nema garancije da će im posle 20. januara biti dozvoljen povratak u SAD".

Portparol američke agencije za carinsku i graničnu zaštite (CBP) Entoni Buči rekao je da ta agencija ne može da spekuliše da li će učesnicima programa biti zabranjen povratak u SAD ukoliko Tramp ukine Obamim program "zaštite".

Pitanje ilegalnih migracija je bilo kamen temeljac Trampove izborne kampanje, a on je čak obećavao da će izgraditi zid duž granice sa Meksikom i deportovati milione ljudi koji ilegalno žive u SAD.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.