SA: Ko podržava žene vozače, čeka ga zatvor

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2013, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SA: Ko podržava žene vozače, čeka ga zatvor

Saudijski zvaničnici saopštili su danas da bi mogli da budu uhapšeni svi koji budu pružali čak i internet podršku ženama vozačima u toj zemlji u kojoj motorna vozila mogu da voze samo muškarci.

Žene najavile protest, ne odustaju od vozačkih dozvola

Panarapski list El Hajat u današnjem izdanju citira izjavu portparola saudijskog ministra unutrašnjih poslova koji je rekao da bi sajber zakoni mogli da budu primenjeni na svakoga ko bude podržavao kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << žena vozača. Prema tim zakonima, osuđenima bi mogla da bude određena kazna do pet godina zatvora i visoka globa.

 

Saudijske aktivistkinje koje su stekle vozačke dozvole u inostranstvu najavile su za

Pročitajte i:

 

"Žene koje voze rađaju deformisanu decu" Saudijci uvode elektronsko praćenje žena?! Lome ruke zbog čitanja Biblije u Saudijskoj Arabiji (18+)

sutra protest, a internet je imao ključnu ulogu u njihovim pokušajima da dopru do međunarodnih medija i organizuju demonstracije, poput već održanih prošle godine.

 

Mada u Saudijskoj Arabiji ne postoji zakon koji ženama zabranjuje da voze, one to ipak ne smeju, prema pravilima koja propisuju verske vođe, veoma moćne u toj monarhiji.

 

Saudijska Arabija je poslednjih godina usvojila neke reforme, uključujući i dozvolu ženama da sede u nacionalnom savetodavnom veću, kao i pravo da glasaju i kandiduju se za lokalne izbore 2015.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.