S ovakvim reformskim tempom, Srbija će preteći druge kandidate

Izvor: Press, 09.Feb.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S ovakvim reformskim tempom, Srbija će preteći druge kandidate

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, istakao je danas da je Srbija pokazala zapažen reformski tempo i da na putu ka članstvu, ako nastavi tako, može da pretekne druge zemlje kandidate.
        "Od kada je premijer Aleksandar Vučić preuzeo vođstvo, njegovi napori su se prepoznali i u Briselu i zato je bilo lako za nas da organizujemo sastanak Prijatelja Srbije u Briselu", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je on na konferenciji za štampu sa srpskim premijerom.
Šef austrijske diplomatije je istakao da su reforme i razvoj Srbije bile toliko uverljive da nije bilo teško organizovati taj satanak.
Kurc je podsetio da je već krajem prošle godine usledilo otvaranje prvih poglavlja, i da polazi od toga da će uskoro biti otvorena dalja važna poglavlja.
"Iako bi novinarski bilo zanimljivo imati datum za kraj pregovora, ne mogu da ga dam, jer pokušavam uvek da navodim datume i brojke samo za one stvari za koje sam siguran kada će biti. Uveren sam da put Srbije biti brz, a tako na to gledaju i u Evropi", poručio je Kurc.
Šef austrijske diplomatije zahvalio se Vučiću i Vladi Srbije što neprestano rade na uspostavljanju pravog okruženja za investicije i privredu, dodajući da od toga koristi nemaju samo preduzeća, privreda, već i građani i i njihov standard.
"Reforme su izazovne i zbog toga se zahvaljujem građanima za podršku koju pružaju realizaciji reformama, koje su neophodne Srbiji kako da učine zemlju atraktivnijom za investitore, tako i za približavnje EU", poručio je Kurc dodajući da je to pravi put za Srbiju, ali i ispravno za građane
Isto tako on se zahvalio Vučiću na njegovoj ulozi u regionu, rekavši da je puno dorineo stabilnosti zapadnog Balkana.
Kurc se premijeru Srbije obraćao sa "ti", naglašavajući bliskost i dobru saradnju:
"U tebi vidimo ne samo nadu za Srbiju, već ceo region", poručio je Kurc.
On se zahvalio srpskom premijeru na akcionom planu za saradnju dve zemlje, koji je izrađen u cilju pospešivanja kooperacije.
"Postoji tesna veza između naših zemalja, kako na kulturnom tako i ljudskom nivou. U Austriji živi veliki broj Srba, a imamo tesnu saradnju i na ekonomskom planu, jer je Austrija, sa 500 preduzeća, i investicijama u visini od oko 2,8 miliajrdi evra, najveći investitor", kazao je Kurc.
Po pitanju izbegličke krize Kurc je kazao da Austriju posebno pogađa ovaj problem, jer nije samo tranzitna, već i zemlja destinacije, koja je prošle godine primila 90.000 tražilaca azila.
"Ove godine ne možemo da primimo toliki broj, i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica. To je odluka koju moramo doneti, ali smo svesni da može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u BiH, ali i danas u Srbiji da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da podržimo vlade u cilju smanejnja talasa", podvukao je Kurs.
Prema njegovim rečima, zajednički cilj je svih da se smanji talas izbeglica.
"Moramo preduzimati ancionalne mere, jer smo na to prinuđeni. Naš cilj nije da preduzimamo samo nacionalne mere već i da sarađujemo sa drugim zemljama. To bi rado činili sa Grčkom, ali ne možemo čekati da dođe do promene u toj zemlji i spremnosti da joj se pomogne od strane EU kako treba", podvukao je on.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Kurc: Srbija će preteći druge kandidate na putu ka EU

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je danas da je Srbija pokazala zapažen reformski tempo i da na putu ka članstvu, ako nastavi tako, može da pretekne druge zemlje kandidate...„Od kada je premijer Aleksandar Vučić preuzeo vođstvo, njegovi napori su se prepoznali...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.