S Rusijom ništa bolje nego s FR

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"S Rusijom ništa bolje nego s FR"

Predsednik Mađarske je rekao da odnosi te zemlje sa Rusijom nisu jači u odnosu na bilo koju zemlju nekadašnjeg sovjetskog bloka, ili Francusku i Nemačku.

Predsednik Mađarske Janoš Ader rekao je da odnosi njegove zemlje sa Rusijom nisu jači nego što su odnosi sa Francuskom ili Nemačkom, niti od odnosa sa bilo kojom državom iz nekadašnjeg sovjetskog bloka.

Ader je tu izjavu dao u Sofiji na jednoj međunarodnoj konferenciji, odgovarajući na pitanje koje se tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jačanja ekonomskih odnosa Mađarske sa Rusijom, za razliku od istorijskih nastojanja Mađarske da se oslobodi sovjetskog uticaja.

Prema njegovim rečima, nemoguće je povući bilo kakvo poređenje između 1956. godine i sadašnje ekonomske saradnje sa Rusijom koja trenutno nije ništa jača nego što je bila u protekle dve decenije.

Što se tiče obnavljanja jedine mađarske nuklearne elektrane u saradnji s Rusijom, Ader je rekao da je ruska ponuda bila najbolja.

Ader je na međunarodnoj konferenciji rekao danas da demokratska tranzicija istočne Evrope od pre 25 godina "mora biti živa u sećanju naše dece".

Mladi ljudi, prema njegovim rečima, na kampove sa prinudnim radom i politička suđenja u zemljama bivšeg sovjetskog bloka između 1945. i 1990. godine ne treba da gledaju samo kao na jedno poglavlje istorije, već te činjenice treba da inspirišu njihovo političko delovanje.

On je rekao i da je Mađarska ostvarila ciljeve koje je postavila pre 25 godina, a to su sloboda i nezavisnost, mada "još mnogo toga treba da se uradi na poboljšanju životnog standarda u Mađarskoj koja je po tom pitanju ispod proseka EU".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.