Ružić: 200.000 puta građanima nije zatražen dokument

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: 200.000 puta građanima nije zatražen dokument

Od početka razmene podataka preko eZUP-a (Zakona o opštem upravnom postupku), administracije u gradovima i opštinama odgovorile su na više od 200.000 upita.

"To praktično znači da 200.000 puta nismo tražili od građana da donose uverenja i izvode, već smo te podatke pribavili sami", rekao je Tanjugu ministar za javnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, navodeći sa aplikaciji eZUP sada može da pristupi 129 opština i gradova i 16 gradskih opština grada Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je podsetio da je obavezna razmena podataka iz službene evidencije započeta usvajanjem novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP) u februaru 2016. godine.

Ona je podrazumevala razmenu (poštom, kurirom, lično...) podataka, informacija ili dokumenata koje uprava već u svojim bazama poseduje, a do tada je njih u vidu izvoda, uverenja ili potvrda tražila od građana.

"Paralelno sa primenom novog zakona, Ministarstvo je radilo na aplikaciji eZUP, putem koje bi se ti isti podaci razmenjivali elektronskim putem", ističe ministar Ružić.

Danas na eZUP-u ovlašćeni službenici imaju mogućnost razmene podataka iz osam baza - matičnih knjiga, MUP, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičkog geodetskog zavoda, a od nedavno i Ministarstva pravde.

"U ovom trenutku aplikaciji mogu da pristupe 129 opština i gradova i 16 gradskih opština grada Beograda", kaže Ružić i navodi da su od početka razmene podataka preko e-ZUP-a administracije u gradovima i opštinama odgovorile na više od 200.000 upita građana, odnosno stranaka.

Ministar ističe da je pravo svih građana da traže da po novom Zakonu podatke iz ovih osam baza službenici sami pribave za potrebe završavanja procedura i istovremeno i obaveza zaposlenih da primenjuju Zakon o opštem upravnom postupku u korist građana Srbije.

"Novi zakon i nova aplikacija doneli su ne samo uštede za građane, već će i olakšati rad nama u upravi. To je važno s aspekta optimizacije uprave kojoj težimo da sa manje postignemo više", rekao je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.