Rusko tužilaštvo: Organizacije Navaljnog ekstremističke?

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 19:15

Rusko tužilaštvo: Organizacije Navaljnog ekstremističke?

Rusko tužilaštvo zatražilo je danas da se više organizacija zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog proglase "ekstremističkim" i shodno tome budu zabranjene.

"Pod plaštom liberalnih slogana te organizacije se trude da stvore uslove za destabilizaciju socijalne i društvenopolitičke situacije", saopštila je kancelarija moskovskog tužilaštva.

Navodi se da je zatraženo da se Fond za borbu protiv korupcije (FBK) i regionalne kancelarije Navaljnog proglase "ekstremističkim".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Stvarni ciljevi njihovih aktivnosti je da se stvore uslovi za promenu osnova ustavnog poretka, uključujući upotrebom scenarija 'revolucija u boji', navodi se u saopštenju.

Četrdesetčetvorogodišnji Aleksej Navaljni 31. marta je počeo štrajk glađu da protestuje zbog uslova pritvora, optužujući zatvorsku upravu da mu uskraćuje pristup lekovima koji su mu potrebni jer pati od duple diskus hernije, prema njegovim advokatima.

On je rekao da su zatvorske vlasti zapretile da će početi nasilno da ga hrane.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvore zbog slučaja pronevere iz 2014. godine, što mnogi smatraju da je poslužilo kao pretekst da se zatvori.

Sudska represija protiv opozicije u Rusiji nedavno se dodatno pojačala, navodi agencija Frans pres.

Ruski sud danas je osudio na dve godine zatvora saradnika Navaljnog koji je radio za FBK, zbog objave dve tviter poruke smatrane "ekstremističkim".

Juče je bliska saradnica Navaljnog Ljubov Sobol dobila uslovnu kaznu pod optužbom za nezakoniti ulazak u stan navodnog agenta bezbednosne službe FSB.

Ruska policija u sredu je pretresla redakciju jednog studentskog lista i stanove četiri urednika tog lista koji su napravili video o represiji nad pristalicama Alekseja Navaljnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusko tužilaštvo hoće organizacije Navaljnog da označi ekstremističkim

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2021

Rusko tužilaštvo zatražilo je danas da se više organizacija zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog proglase "ekstremističkim" i shodno tome budu zabranjene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.