Ruski ulični grafit slučajno“ prekriven asfaltom

Izvor: B92, 24.Jul.2019, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ulični grafit "slučajno“ prekriven asfaltom

Veliki grafit naslikan za Ruski festival ulične umetnosti prekriven je asfaltom nekoliko dana pošto je završen.

Ulični grafit u ruskom gradu Jekaterinburgu na kojem je iscrtan veliki krst, postao je glavna tema razgovora, nakon što je delom pokriven asfaltom samo nekoliko dana pošto je završen.

Lokalne vlasti su incident pripisale "lošoj komunikaciji", prenosi ruski servis BBC-a.

Umetničko delo - veliki crno-crveni krst u koji su utisnuti kaligrafski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << citati avangardnog umetnika Kazimira Maljeviča - naslikao je ruski ulični umetnik Pokras Lampas.

Krst je naslikan u blizini fabrike Uralmaš - jednog od vodećih državnih proizvođača teške mašinerije. Pokras Lampas kaže da je to idealna lokacija za ovakav grafit, jer se industrijski pejzaž grada dobro uklapa sa estetikom s početka 20. veka.

Zbog njegovih dimenzija, rad na grafitu je zahtevao pomoć 20 volontera i bilo je potrebno tri dana kako bi se završio.

Poslednje što su lokalci očekivali jeste da će radnici nenajavljeno izaći sa ogromnim mašinama kako bi prepravili raskrsnicu prekrivenu grafitom.

Iako je toliko očigledno da je u pitanju umetničko delo, radnici su nastavili da posipaju asfalt dok ih neko nije zaustavio pola sata kasnije, nakon što su lokalne vlasti obaveštene o incidentu.

Radnici tvrde da su prekrili samo 10 do 15 metara.

Incident je iznenadio mnoge, posebno zato što je lokalna vlast odobrila umetničko delo.

"To je tako čudno. Zar se niko bar na trenutak ne zamisli pre nego što pospe asfalt po crtežu?", napisao je jedan korisnik Instagrama.

Drugi korisnik je bio besan zato što je "fantastično, divno umetničko delo" sada "umazano katranom".

"Ovo što se sad dešava je zločin protiv umetnosti, kulture i grada", napisao je na Fejsbuku.

"Sumnjam da je reč o nasumičnom vandalizmu opštinskih radnika, već je neko namerno rešio da uništi umetničko delo što je pre moguće."

Guverner Sverdlovske oblasti, Jevgenij Kujvašev, takođe je besno reagovao. "Jekaterinburg je ponosan na njegovu uličnu umetnost i ovaj incident je nedopustiv", napisao je na Instagramu.

Iz kancelarije gradonačelnika je za sajt Znak.com objašnjeno da su radnici došli kako bi popravili pešački prelaz - nešto što su stanovnici u više navrata zahtevali.

Ali nije pruženo objašnjene za to šta se dogodilo: "Incident, koji je greška nepažljivih radnika, potpuno je neprihvatljiv", naveli su iz kancelarije gradonačelnika, dodavši kako će umetničko delo biti obnovljeno.

Ali ne brane svi grafit. Direktorka Muzeja svetosti Jekaterinburške eparhije Ruske pravoslavne Crkve, Oksana Ivanova, iznela je kritiku na Fejsbuku.

Ono što je nedopustivo je to što je to krst nacrtan na putu, gde ljudi mogu da ga gaze.

Umetnik Pokras Lampas je za ruski servis BBC-a izjavio da, iako je zaprepašćen incidentom, ipak se ne ljuti.

"Naravno da sam iznanađen. Nisam se uvredio, samo sam shvatio da nisu svi otvoreni za modernu umetnost."

Rekao je kako se nada da će uspeti da obnovi projekat i da razmatra kako da uz pomoć organizatora festivala to izvede.

Izveštava Amalia Zatari

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski ulični grafit „slučajno“ prekriven asfaltom

Izvor: Radio 021, 24.Jul.2019

Veliki grafit naslikan za Ruski festival ulične umetnosti prekriven je asfaltom nekoliko dana pošto je završen...STENOGRAFFIA/InstagramKrst se prostire na 6,686 kvadratnih metara..Ulični grafit u ruskom gradu Jekaterinburgu na kojem je iscrtan veliki krst, postao je glavna tema razgovora, nakon što...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.