Ruski poslanik savetuje Snoudena da prihvati ponudu Venecuele

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2013, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski poslanik savetuje Snoudena da prihvati ponudu Venecuele

Uticajan ruski poslanik blizak vlastima rekao je da bi bivši američki obaveštajac Edvard Snouden trebalo da prihvati ponudu Venecuele da u toj zemlji dobije azil.

"Venecuela čeka na odgovor Snoudena. Ovo je možda njegova poslednja šansa da dobije politički azil", napisao je na svom tviter nalogu Aleksej Puškov, šef odbora ruskog parlamenta za međunarodne odnose.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponudio azil Snodenu, a ministar spoljnih poslova Elias Huau >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rekao je da njegova zemlja još nema kontakt sa Snoudenom.

Snouden se, po ruskim zvaničnicima, nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma još od kada je stigao iz Hong Konga pre dve nedelje, a ne može da otputuje iz Moskve pošto su SAD poništile njegov pasoš.

Huau je rekao da očekuje da se s ruskim zvaničnicima sutra konsultuje o Snoudenu. Agencija AP ocenjuje da Puškovljeva poruka na Tviteru ukazuje da ruske vlasti žele da se otarase Snoudena, kome SAD žele da sude za špijunažu.

Da bi Snouden stigao do Južne Amerike, potrebno je da mu Venecuela izda putnu ispravu. Jedini komercijalni let iz Moskve za Venecuelu ide preko Havane, na Kubi. Za takav let je Snouden rezervisao kartu dan pošto je stigao iz Hong Konga, ali nije otputovao.

Let Moskva-Havana ide preko Evrope i SAD, što bi moglo da oteža putovanje. Neke evropske zemlje su odbile da odobre bolivijskom predsedniku Evu Moralesu da leti kroz njihov vazdušni prostor na putu iz Moskve pošto su sumnjale da se Snouden nalazi u avionu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Edvard Snouden: Neizvesan azil i novi detalji iz prošlosti bivšeg saradnika CIA

Izvor: Informacija.rs, 08.Jul.2013, 09:31

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponudio je azil Edvardu Snoudenu, bivšem saradniku CIA-e, koga su američke vlasti optužile za krađu poverljivih dokumenata o tajnom programu PRIZMA američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) koja je prikupljala podatke telefonske komunikacije američkih...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.