Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski odgovor na protivraketni štit: Nuklearni voz odmazde

Rusija će, kao odgvor na stvaranje evropskog "protivraketnog štita" u arsenal odbrane i potencijalne odmazde uvrstiti takozvane "vozove odmazde", koji će nositi nuklerane rakete.

Nosivost standardnog sovjetskog vagona-hladnjače iznosi oko 47 tona, pa analitičari pretpostavljaju da bi raketni sistem "Bulava" sa težinom od 38 tona, i "Jars", težak 49 tona, bili idealni za taj vid odbrane.

Profesor Jurij Grigorjev, doktor tehničkih nauka, ističe da je sistem "vozova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odmazde" bolje zaštićen od nuklearnog udara protivnika nego pređašnje mobilne lansirne rampe, koje su mogle da "nestanu" u prvom napadu.

Ipak, Grigorjev ukazuje na potencijalnu opasnost u vreme mira u slučaju da teroristi dignu u vazduh takav voz sa raketama opremljenim nuklearnim glavama. Čak i obična nesreća može dovesti do nepredvidljivih tragičnih posledica, napominje Grigorjev.

Televizijski kanal "Zvijezda", koji pripada medijskoj grupi pod vođstvom Ministarstva obrane Rusije, potvrđuje da je jedan od naučno-istraživačkih instituta, koji radi za interese Raketnih vojski strateške namene, uspešno izvršio još jednu etapu istraživanja novog vida odbrane.

Ovaj sistem trebalo bi da uđe u naoružanje Rusije već do 2020. godine, budući da će do 2018. ili 2020. evropska protivaketna odbrana biti opremljena novim raketama "SM-3", pa će moći da presreće ruske interkontinentalne rakete.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.