Ruski novinar optužen za veleizdaju

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 17:19

Ruski novinar optužen za veleizdaju

Protiv savetnika direktora "Roskosmosa" Ivana Safronova podignuta je optužnica za veleizdaju, saopštio je njegov advokat Ivan Pavlov.

"Optužnica je nejasna. Nije jasno ko ga je, prema verziji istrage, vrbovao, kakve podatke, kome i kako je predavao i u koje vreme", naveo je advokat.

Safronovu je sud prošle nedelje odredio pritvor od dva meseca.

Safronov se prethodno izjasnio da nije kriv. Ukoliko optužbe protiv njega budu dokazane preti mu zatvorska kazna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u trajanju od 20 godina.

Njegov advokat kaže da istraga smatra da su SAD te do kojih su poverljive informacije trebalo da stignu.

"SAD se pominju kao država koja je dobijala informacije od Safronova preko specijalnih službi Češke", naveo je advokat.

U "Roskosmosu" nisu želeli da komentarišu hapšenje Safronova.

Rukovodilac pres-službe Ruske kosmičke agencije Vladimir Ustimenko rekao je prošle nedelje da Safronov nije imao pristup tajnim podacima i da njegovo privođenje nema veze s njegovim poslom u Agenciji.

Ustimenko je precizirao da Dmitrij Rogozin, direktora "Roskosmosa", nije pozvan da da bilo kakva objašnjenja nakon privođenja njegovog savetnika.

Safronov je, inače, od 2010. do 2019. godine bio dopisnik "Komersanta“, a potom i lista "Vedomosti". Bavio se vojnom tematikom i tematikom kosmosa.

Za savetnika Rogozina, direktora "Roskosmosa" imenovan je krajem maja ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.