Ruski nebeski vatrogasac sleteo u Niš

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2013, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski "nebeski vatrogasac" sleteo u Niš

Vatrogasni avion "Berijev 200", koji je rusko ministarstvo poslalo u Srbiju, sleteo je u Niš. Delegaciju ruskog Ministarstva za civilnu zaštitu dočekao pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Đorđe Babić. Avion će biti u Srbiji oko dva meseca.

"Berijev-200" nad Nišem  

"Očekujemo veoma toplo leto i zato smo tražili da ovaj avion ranije dođe i bude u režimu stalnog dežurstva. Prema prognozama očekujemo da će avgust biti ekstremno opasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za izbijanje požara", upozorio je Babić.

 

Sergej Arbuzov iz ruske delegacije je najavio da će ruski piloti učiniti sve da situacija u Srbiji i regionu bude bezbedna.

 

"Nadam se da će svi biti zadovoljni, ali očekujem da se neće ponoviti situacija od prošle godine, kada je bilo mnogo požara u Srbiji", istakao je Arbuzov.

  Za nekoliko sekundi pokupi 12 tona vode  

"U okviru sporazuma između Rusije i Srbije o osnivanju humanitarnog centra, u cilju pružanja pomoći u gašenju prirodnih požara, za Srbiju je odleteo avion-amfibija Be-200", rekla je Irina Rosius, portparolka ruskog ministarstva.

 

Prema njenim rečima, ruski avion će biti u Nišu oko dva meseca. Međuvladin sporazum o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra potpisan je 25. aprila 2012. godine, a dolazak ruskog aviona je odobrila i Vlada Srbije.

 

Kako je ranije objavljeno u Beogradu, na osnovu vremenske prognoze i iskustava iz ranijih godina, u Srbiji su do 30. septembra mogući šumski i poljski požari.

 

Ruski vatrogasni avion "Berijev 200", jedna je od najefikasnijih amfibijskih letelica u svojoj klasi. Kada se koristi za gašenje požara, Be-200 može da ponese 12 tona vode - koliko i šest helikoptera Mi-8, kakve Vojska Srbije koristi za te namene.

 

Prednost "Berijeva 200" je to što može da rezervoare napuni vodom ne samo na aerodromu, već i glisirajući, u niskom letu, preko mora ili jezera. Za punjenje rezervoara od 12 tona pri glisiranju potrebno mu 14 sekundi, a za ispuštanje kompletnog kapaciteta vode odjednom dovoljno mu je i nešto manje od jedne sekunde. Zahvaljujući takvom načinu punjenja rezervoara - poput "kanadera", može da za kraće vreme obavi više intervencija u zapaljenom području.

 

"Berijev 200" može da ispušta i hemijske supstance koje sprečavaju širenje vatre. Taj avion je koncipiran 1989. godine, a prva verzija je prikazana na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1991. godine. Zvaničan probni let jebio 24. septembra 1998. godine, a prvo poletanje s vode je izveo godinu dana kasnije. U operativnu upotrebu uključen je 2003. godine.

 

Do sada je izgrađeno devet takvih letelica. Osim Rusije, jedan takav avion kupio je Azerbejdžan. Uspešno je korišćen za gašenje požara u Grčkoj, Italiji, Portugaliji, i Rusiji, kao i u Indoneziji i Izraelu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.