Ruski MTS potvrdio zainteresovanost za »Telekom Srbija«

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Avg.2015, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski MTS potvrdio zainteresovanost za »Telekom Srbija«

BEOGRAD - Najveći ruski operater mobilne telefonije MTS zainteresovan je za moguće učešće u privatizaciji srpske kompanije u sektoru telekomunikacija "Telekom Srbija", izjavio je izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora MTS-a Andrej Dubovskov, a prenijela agencija Tass.

"Što se tiče 'Telekoma Srbija', preuzimanje te firme bi moglo da nam bude interesantno, ali moramo da vidimo u detalje da li bi to bilo profitabilno za nas, a naravno da naše interesovanje zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i od iznosa koji bismo potrošili na to", rekao je Dubovskov.

Bečki dnevnik "Prese" danas je podsjetio da je Srbija odredila da 58,11 odsto "Telekoma Srbije" neće prodati ispod 1,1 milijarde evra i da su među zainteresovanima "Dojče Telekom", "Telekom Slovenije", veliki ruski operater MTS, kao i niz fondova.

Beogradski "Danas" piše da je stiglo osam ponuda.

Iako se očekivalo da će već početkom nedjelje biti objavljena imena kompanija koje su ušle u trku za kupovinu 51 odsto državnog udjela u "Telekomu", na imena učesnika u nadmetanju javnost će, po svemu sudeći, morati da pričeka.

U Ministarstvu privrede kažu da se imena učesnika neće objavljivati kako bi se u procesu postigla najbolja cijena.

"Danas" navodi da je jasno da su ponude dostavile ozbiljne kuće, jer ni jedna nije eliminisana u selekcionoj fazi.

"Sve pregledane ponude za 'Telekom' ispunjavaju kvalifikacione kriterijume iz poziva za dostavljanje neobavezujućih ponuda. Proces je i dalje u toku i konačna ponuda biće saopštena javnosti onda kada se on završi. Zahvaljujući potencijalu i profitabilnosti 'Telekoma Srbija', očekujemo da se dostigne najbolja moguća cijena. Zadovoljni smo što postoji jako interesovanje za jedno od najprofitabilnijih preduzeća u našoj zemlji, i to sa osam puta više primljenih ponuda nego u 2011. godini", kažu za "Danas" u Ministarstvu privrede Srbije, potvrđujući time da je na tender za dostavljanje neobaveznih ponuda pristiglo osam prijava.

Godine 2011. se na tender prijavila samo jedna kompanija, austrijski "Telekom", ali on tada nije pristao na cijenu od 1,4 milijarde evra koju je vlada stavila u tenderski uslov kao minimalnu, polaznu osnovu. "Austrijski Telekom" je bio spreman da plati najviše 1,1 milijardu, što tadašnja vlada nije prihvatila.

Iako su i "Telekom Austrija" i njegov većinski vlasnik, "Amerika Movil", nesporno zainteresovani za širenje tržišta, odustali su od kupovine srpskog teleoperatera, tvrdi bečki dnevnik "Prese", navodeći da u tim kompanijama smatraju da je "cijena je previsoka, a profitabilnost mala", kao i "Srbija nije uspješno tlo za 'Telekom Austrije'".

U svakom slučaju, Srbija očekuje da će ovoga puta prodaja biti uspješna i da će cijena koju postignu premašiti očekivanja iz 2011.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.