Ruski MSP: Ne čudi ćutanje Zapada na provokacije Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 14:54

Ruski MSP: Ne čudi ćutanje Zapada na provokacije Prištine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da ćutanje Zapada na provokacije iz Prištine ne čudi i dodaje da će Rusija insistirati na tome da ispadi Prištine budu adekvatno okvalifikovani u međunarodnim organizacijama, pre svega u Savetu bezbednosti UN.

"Prištinska vrhuška je odavno trebalo da shvati da su pokušaji da se provokacijama preostali svet ubedi u održivost ozloglašene kosovske državnosti' u startu su osuđeni na propast. Raspirivanje albanskog nacionalizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i šovinizma, sistematsko ugnjetavanje srpskog i drugog nealbanskom stanovništva, pritisak na SPC svedoče o neodrživosti tog projekta", istkalo je rusko Ministarstvo.

To se navodi u odgovoru na jedno od pitanja koje je stiglo za nedavno održanu godišnju konferenciju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, a na koje tada nije uspeo da odgovori, prenosi Sputnik.

Kada je u pitanju ponašanje Zapada, rusko ministarstvo ocenjuje da je "to simptom slepog podsticanja radikalnih kosovskih Albanaca od strane njihovih pokrovitelja". Ruski MSP u odogovoru navodi i da Evropska unija kojoj je Generalna skupština UN dodelila posredničku funkciju u dijalogu Beograd-Prišstina "očigledno ne uspeva da se izbori sa svojom ulogom s obzirom na to da posle skoro devet godina od postizanja sporazuma nije u stanju da savlada to što kosovski Albanci sabotiraju ispunjavanje obaveza po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština“.

Rusija ponavlja i stav da je trajno rešenje kosovskog problema moguće jedino na osnovu međunarodnog prava, odnosno Rezolucije SB UN 1244, kojom je precizirano da je pokrajina deo Srbije.

"Upravo na bazi tog dokumenta mogu i treba da se vode pregovori Beograda i Prištine. Njihov rezultat treba da bude trajno rešenje koje će zadovoljiti srpsku stranu i koje će biti odobreno u Savetu bezbednosti“, ističu u ruskom Ministarstvu.

Takođe, Ministarstvo deli zabrinutost zbog ideja o stvaranju "velike Albanije“ koje se povremeno mogu čuti iz Prištine i Tirane.

"Kako drugačije nazvati takve zamisli osim da su podrivačke, jer je bilo kakvo zakulisno menjanje granica u regionu po definiciji destruktivno za ionako krhku stabilnost u tom delu Evrope “, zaključuju u Ministarstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.