Rusija upozorila SAD: Dalje prste od Venecuele

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija upozorila SAD: "Dalje prste" od Venecuele

Moskva -- Rusija, koja podržava aktuelnog predsednika Venecuele, upozorila SAD da se vojno ne mešaju u krizu u toj zemlji jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je za časopis "Međunarodni život" izjavio: "Upozoravamo Sjedinjene Američke Države da se vojno ne mešaju u situaciju u Venecueli. Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi."

Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će nastaviti da podržava Venecuelu, koja je njen strateški partner, i braniće suverenitet Karakasa, saopštio je Rjabkov.

On je dodao da Moskva žali što i Organizacija američkih država (OAD) vrši pritisak na legitimnu vlast Venecuele.

"Prateći razvoj situacije u Venecueli vidimo težnju određenih država, među njima i SAD, da koriste različite vrste platformi, uključujući Organizaciju američkih država, za jačanje pritiska na nama prijateljsku Venecuelu, pod različitim izgovorima“, rekao je Rjabkov.

U svakom slučaju, Rusija će nastaviti da sarađuje sa ovom latinoameričkom zemljom u svim oblastima, preneo je Sputnjik.

Podsetimo, nakon višednevnih protesta u gradovima širom Venecuele zbog nepriznavanja Madura za predsednika, lider opozicije i predsednik Nacionalne skupštine, jedinog tela pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido proglasio je sam sebe za predsednika tokom protesta u Karakasu.

Maduro tvrdi da je reč o državnom udaru iza kog stoje SAD. Njemu su podršku, do sada, dali Rusija i Turska. Istovremeno, demonstracije su nastavljene, a u njima u sukobima sa snagama reda, ima i žrtava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.