Rusija u kosmosu neće da bude druga violina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2018, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u kosmosu neće da bude "druga violina"

Rusija bi mogla da napusti projekat izgradnje svemirske stanice u orbiti Meseca, u partnerstvu sa američkom svemirskom agencijom NASA, jer ne želi da bude u ulozi "druge violine", izjavio je ruski zvaničnik.

Rusija se saglasila prošle godine da sarađuje sa NASA-om na planovima izgradnje kosmičke stanice "Kapija dubokog svemira", koja bi služila kao platforma za buduće svemirske misije, prenosi Rojters.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos, Dmitrij Rogozin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je međutim da bi Rusija mogla napustiti taj zajednički programa i umesto toga krenuti sa planom izgradnje sopstvene svemirske stanice u orbiti Meseca.

"Ruska Federacija ne može sebi dozvoliti da ulogu druge violine u tome", rekao je on, ne ulazeći u detalje.

Portparol Roskosmosa je kasnije izjavio da Rusija nema neposredne planove napuštanja projekta.

"Rusija nije odbila da učestvuje u projektu stanice u mesečevoj orbiti sa SAD", rekao je Vladimir Ustimenko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.