Rusija odbrusila Japanu: On može da ide gde god želi

Izvor: B92, 26.Jul.2021, 14:32

Rusija odbrusila Japanu: "On može da ide gde god želi"

Rusija je danas odbacila kao neprijateljski japanski diplomatski protest nakon posete ruskog premijera Mihaila Mišustina Kurilskim ostrvima.

Zvanični Kremlj navodi da on može da ide kuda želi na ruskoj teritoriji.

Portparol japanske vlade rekao je ranije danas da je Tokio uložio zvanični diplomatski protest zbog posete Mišustina jednom od četiri ostrva pod ruskom kontrolom, a na koja Japan polaže pravo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je Rojters.

Japan, koji je, kako su prenele ruske novinske agencije, zbog toga pozvao na razgovor ruskog ambasadora, ta ostrva naziva Severnim teritorijama, dok ih Rusija naziva Kurilskim ostrvima.

Mišustin je tokom posete rekao da Moskva planira da uspostavi posebnu ekonomsku zonu bez carina i smanjeni set poreza na ostrvskom lancu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor japanskog ambasadora u Moskvi u znak protesta zbog ponašanja Tokija.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov preneo je snažan protest japanskoj strani u vezi sa neprijateljskim koracima koje je zvanični Tokio preduzeo poslednjih dana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kremlj je poručio da ceni i želi da poboljša odnose sa Tokijom, kao i da ne vidi ništa loše u poseti Mišustina.

"Što se tiče premijerovog putovanja na ostrvo Iturup, on posećuje one ruske provincije koje smatra da treba da poseti", rekao je novinarima portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DIPLOMATSKI SUKOB Japan protestovao zbog posete ruskog premijera spornim ostrvima

Izvor: Blic, 26.Jul.2021

Rusija je danas odbacila kao neprijateljski japanski diplomatski protest nakon posete ruskog premijera Mihaila Mišustina Kurilskim ostrvima, navodeći da on može da ide kuda želi na ruskoj teritoriji.

Nastavak na Blic...

Peking o Kurilskim ostrvima: Poštovati ishod Drugog svetskog rata

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2021, 10:33

Kina na spor oko Kurilskih ostrva gleda kao na pitanje bilateralnih odnosa između Japana i Rusije, ali zagovara poštovanje ishoda Drugog svetskog rata, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian. Ranije je stalni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Takeo Mori pozvao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.