Rusija donirala Africi 260.000 tona đubriva

Izvor: VOA, 30.Nov.2022, 13:16

Rusija donirala Africi 260.000 tona đubriva

NJUJORK - Rusija je Africi donirala 260.000 tona veštačkog đubriva, saopštile su UN. „Ovo će podmiriti neke potrebe i sprečiti katastrofalni gubitak useva u Africi, gde je trenutno sezona sadnje“, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dužarik, pozdravljajući tu najavu. On je rekao da je brod, koji je iznajmio Svetski program za hranu, krenuo iz Holandije sa oko 20.000 tona đubriva u Malavi, i da će biti potrebno oko mesec dana da stigne. „To će biti prva u nizu isporuka đubriva namenjenih zemljama na afričkom kontinentu u narednim mesecima“, dodao je Dužarik. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara globalne cene đubriva, koje su već bile povišene zbog pandemije kovida, dodatno su porasle - delom zbog kvota koje je Moskva nametnula na svoj izvoz đubriva, rekavši da želi dovoljno za svoje farmere. UN su saopštile da su cene đubriva porasle za neverovatnih 250 odsto u odnosu na 2019. godinu. Rusija je najveći svetski izvoznik đubriva. Poremećaji, nestašice i povećanje cena učinili su đubrivo nedostupnim za neke manje poljoprivrednike. Ovo bi moglo dramatično smanjiti žetvu i dovesti do nestašice hrane sledeće godine. Glavni ekonomista Svetskog programa za hranu Arif Husein rekao je za Glas Amerike da polovina proizvodnje hrane u razvijenim i zemljama u razvoju zavisi od đubriva. „Upravo sada, uz sve ovo što se dešava, procenjujemo manjak od oko 66 miliona tona osnovnih namirnica zbog nedostatka ili nemogućnosti da se priušti đubrivo. Govorim o usevima kao što su pšenica, kukuruz, pirinač. Tih 66 miliona tona hrane, to je dovoljno da prehrani 3,6 milijardi ljudi za jedan mesec", kaže Husain. Rusija tvrdi da su zapadne sankcije krive za smanjenje izvoza đubriva, dok Zapad naglašava da proizvođači hrane i đubriva iz Rusije nisu pod sankcijama. Ipak, neki špediteri, banke, osiguravajuće kuće i ostali uključeni u transport ili kupovinu ruskog đubriva, oklevaju da posluju sa Moskvom zbog sankcija. Sporazum o izvozu žita potpisan u Istanbulu 22. jula omogućio je da više od 12 miliona metričkih tona ukrajinskog žita stigne na tržište iz crnomorskih luka. „UN nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama da obezbede nesmetan izvoz hrane i đubriva iz Ruske Federacije i Ukrajine na svetska tržišta“, rekao je Dužarik. Sporazum, poznat kao Crnomorska inicijativa za žito, obnovljen je 17. novembra na dodatna četiri meseca.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Prva pošiljka ruskog đubriva preko Holandije krenula u Afriku

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 30.Nov.2022

Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji krenula je iz Holandije za Malavi, u skladu sa izvoznim sporazumom koji postignut ranije uz posredovanje Ujedinjenih nacija, saopštio je portparol generalnog sekretara UN. Pošiljka od 20.000 metričkih tona đubriva je prva u nizu koje će narednih meseci...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.