Rusija borca za ljudska prava proglasila stranim agentom

Izvor: B92, 02.Feb.2024, 23:56

Rusija borca za ljudska prava proglasila stranim agentom

Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je dugogodišnjeg borca za ljudska prava Olega Orlova "stranim agentom", saopštilo je danas ministarstvo.

Lica koja se nalaze na spisku stranih agenata u Rusiji moraju svoje objavljene radove dopuniti izjavom u kojoj se navodi njihov status. Takođe, od njih se traži da podnose stroge finansijske izveštaje.

Sedamdesetogodišnji Orlov je više od dve decenije bio jedan od lidera grupe za ljudska prava "Memorijal", koja je 2022. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu dana nakon što je zabranjena u Rusiji, bila jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Orlov se suočava sa optužbama da je "osramotio" ruske oružane snage.

U oktobru je kažnjen zbog članka u kojem je napisao da je Rusija sa predsednikom Vladimirom Putinom pala u fašizam.

On je uložio žalbu na presudu, a tužioci su potom tražili kaznu od tri godine zatvora, optužujući ga za "političku mržnju prema Rusiji", što on negira.

U decembru je moskovski sud naložio ponovno suđenje u slučaju Orlova iz tehničkih razloga, pošto su tužioci promenili optužnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Borac za ljudska prava Oleg Orlov na ruskom spisku "stranih agenata"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2024, 05:40

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je borca za ljudska prava Olega Orlova na spisak stranih agenata, saopšteno je danas iz tog Minsitarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.