Rusija bi da zabrani Jehovine svedoke

Izvor: B92, 06.Apr.2017, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija bi da zabrani Jehovine svedoke

Vrhovni sud Ruske Federacije održao je prvo ročište u slučaju vladinog zahteva za zabranu Jehovinih svedoka u Rusiji, javlja BBC.

Rusko ministarstvo pravosuđa već je stavilo sedište Jehovinih svedoka na listu ekstremnih grupa. Službeno objašnjenje je da ta grupa 'krši ruske zakone protiv ekstremizma' i da njihovi pamfleti podstiču mržnju protiv drugih grupa.

Predstavnik Jehovinih svjedoka Jaroslav Sivulski izjavio je za BBC da njihov pokret nema veze sa ekstremizmom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i požalio se da niže sudske instance nisu uopšte uvažile njihove argumente.

Jehovini svedoci pokrenuli su protivtužbu protiv ministarstva i pozvali su Vrhovni sud da proglasi članove zajednice žrtvama političke represije.

Jedan sporni pamflet Jehovinih svedoka citirao je Lava Nikolajeviča Tolstoja, opisujući doktrinu Ruske pravoslavne crkve kao praznoverje i čarobnjaštvo.

Jehovinih svedoka u svetu ima nešto više od osam miliona, a u Rusiji živi oko 175.000. Bili su zabranjeni do 1991. godine, ali ponovo su se našli na udaru 2004., kada je jedna kongregacija zabranjena zbog "regrutovanja dece i sprečavanja vernika u primanju lekarskee pomoći".

Udruženje za ljudska prava Sova tvrdi da postoji "službena represivna kampanja" protiv Jehovinih svedoka već godinama i da su mnogi pripadnici bili i fizički napadnuti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija hoće da zabrani Jehovine svedoke: To su EKSTREMNE GRUPE

Izvor: Blic, 06.Apr.2017

Vrhovni sud Ruske Federacije održao je prvo ročište u slučaju vladinog zahteva za zabranu Jehovinih svedoka u Rusiji, javlja BBC...Rusko ministarstvo pravosuđa već je stavilo sedište Jehovinih svedoka na listu ekstremnih grupa. Službeno objašnjenje je da ta grupa 'krši ruske zakone protiv ekstremizma'...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.