Rusija bez pristupa svemiru?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jan.2013, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija bez pristupa svemiru?

Rusija bi prvi put od početka letova u svemir mogla ostati bez pristupa kosmosu, ukoliko ne bude rešen spor oko kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Kremlj je uputio zvaničan zahtev za objašnjenje komentara direktora kazahstanske svemirske agencije Tagata Musarbajeva o budućnosti kosmodroma u Bajkonuru, koja je glavna veza između Zemlje i Međunarodne kosmičke stanice (MKS).

Musarbajev je prošlog meseca, u obraćanju parlamentu, rekao da će Kazahstan da traži smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lansiranja raketa "Proton-Em" pomoću kojih Rusija šalje satelite u orbitu.

On je optužio Moskvu da krši sporazum gradnjom novog lansirnog centra u bazi za rakete "Angara" i pozvao je na izvršenje revizije dogovora o najmu Bajkonura.

Bajkonur, veliki kompleks u sred stepe u Kazahstanu, predstavlja centar ruske povezanosti sa svemirom još od početka svemirske trke pedesetih godina prošlog veka.

Sa te lansirne stanice u svemir je krenuo prvi astronaut Jurij Gagarin 1961. godine.

Posle raspada SSSR-a, Rusija je nasledila bazu i iznajmljivala je kompleks od Kazahstana za 115 miliona dolara godišnje, prema ugovoru koji ističe 2050. godine.

Bajkonur je grad u kojem se uglavnom govori ruski jezik, vladaju ruski zakoni i patrolira ruska policija, ali sve veće tenzije ukazuju na to da bi to uskoro moglo da bude okončano.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.