Rusija: SAD se bore protiv ID ili svrgavaju Asada?

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: SAD se bore protiv ID ili svrgavaju Asada?

Rusija ne namerava da stupa u međunarodnu koaliciju za borbu protiv ID koju predvode SAD, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

"Nećemo stupati u koaliciju koja dejstvuje bez odluke Saveta bezbednosti UN. Bombarduju teritoriju Sirije bez saglasnosti sirijske vlade, bez odobrenja SB UN. Koliko shvatam, u Iraku makar imaju saglasnost vlade. Ali u Siriji ne", rekao je ruski diplomata, a prenosi TASS.

Prema Čurkinovom mišljenju, članice koalicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do sada ne mogu da shvate koje ciljeve slede - suprotstavljanje ID ili svrgavanje vlasti predsednika Sirije Bašara al Asada.

"Mi smatramo da je očigledan prioritet borba protiv Islamske države. Međutim, oni ne mogu da izaberu s kim će se boriti, sa sirijskom vladom ili sa ID", rekao je šef ruske misije pri Svetskoj organizaciji.

Rusija je juče preuzela na mesec dana predsedavanje SB UN, a Čurkin je saopštio da će 30. septembra biti održan ključni događaj predsedavanja - ministarski sastanak o podršci međunarodnom miru i bezbednosti, sa temama rešavanja konflikata na Bliskom istoku i severu Afrike, kao i borba protiv terorizma u regionu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li je SAD-u cilj borba protiv ISIS-a ili svrgavanje vlasti u Siriji?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2015

"Rusija ne namerava da stupa u međunarodnu koaliciju za borbu protiv ID koju predvode SAD" izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin...- Nećemo stupati u koaliciju koja dejstvuje bez odluke Saveta bezbednosti UN. Bombarduju teritoriju Sirije bez saglasnosti sirijske vlade, bez odobrenja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.