Rusija: Klonirani psi kao pomoć policiji

Izvor: B92, 29.Nov.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Klonirani psi kao pomoć policiji

Jači, mišićaviji i... klonirani. Rusija je dobila prve laboratorijski proizvedene policijske pse iz Južne Koreje.

Kloniranje tri psa izvršio je doktor Huang Vu Suk i njegov tim iz SOOAM fondacije za biotehnološko istraživanje u Južnoj Koreji, koja je jedna od vodećih laboratorija za kloniranje pasa. Psi su stigli u Jakutsk, glavni grad Republike Jakutije u Sibiru.

Psi su belgijski malinoi, rasa ovčara, i klonirani su od ćelija najcenjenijih psa tragača u Južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koreji. Naučnici tvrde da su genetski duplikati nasledili jedinstvene sposobnosti odraslih pasa.

Štenci će uskoro biti doneti Ruskoj vojnoj istorijskoj zajednici, koja radi sa policijom.

“U pitanju su tri mužjaka: Tom, Mark i Džek, i svi imaju godinu dana. Osećaju se dobro nakon puta i već ih je veterinar pregledao. Imaju dobar apetit i igraju se sve vreme“, rekao je Valeri Čugunov, iz Zajednice.

On je dodao da se psi još uvek nisu adaptirali na hladno vreme, jer su temperature u Jakutsku trenutno -30 stepeni Celzijusovih.

“Kada smo ih pustili da šetaju, odmah su se vratili unutra. Ali mislim da će se navići na (rusku) hladnoću.“

Organizacija će zadržati jednog psa za traganje za po “arheološkim nalazištima i starim vojnim grobnicama“, kako kaže Čugunov i dodaje da će preostala dva psa biti poslata policiji Jakutije.

On navodi da su novi psi jači i mišićaviji od psa koji su začeti prirodnim putem.

Psi svakako moraju i da se adaptiraju na ruske komande, s obzirom da trenutno razumeju samo pokrete.

SOOAM fondacija za biotehnološko istraživanje je “fokusirana na naprednu biotehnologiju za industrijske i biomedicinske zahteve, koristeći kloniranje i pluripotentne matične ćelije u kombinaciji sa transgenetskom tehnologijom.“

Jedna od aktivnosti kompanije je i kloniranje pasa, a kroz njihovu laboratoriju je prošlo oko 500 malih pasa, od 2005. godine.

Nisu svi ovi psi kućni ljubimci, već se prave kao pomoć vojsci i policiji Južne Koreje, SAD i Kine, a ima ih i u Južnoj Africi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klonirani psi kao pomoć ruskoj policiji

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2016

Jači, mišićaviji i.. klonirani. Rusija je dobila prve laboratorijski proizvedene policijske pse iz Južne Koreje...Kloniranje tri psa izvršio je doktor Huang Vu Suk i njegov tim iz SOOAM fondacije za biotehnološko istraživanje u Južnoj Koreji, koja je jedna od vodećih laboratorija za kloniranje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

NOVE LAJKE Rusija dobila prve KLONIRANE policijske pse

Izvor: Blic, 30.Nov.2016, 12:30

Jači, mišićaviji i proizvedeni u laboratoriji. Tako se mogu opisati novi policijski psi koje je Rusija dobila od Južne Koreje. Policija i službe bezbednosti u Rusiji testiraće klonirane specijalne pse kako bi lakše pronalazili eksploziv i drogu...Tri psa. belgijska ovčara tipa "malinoa" klonirao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.