Rusija: Izveštaj UN o Ukrajini neobjektivan i licemeran

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Izveštaj UN o Ukrajini neobjektivan i licemeran

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine, gde se odvijaju borbe izmedju ukrajinskih i proruskih snaga, "neobjektivan, pa čak i licemeran".

U izveštaju se ne pominju slučajevi pritvaranja ruskih novinara na istoku Ukrajine, kao ni to da je ukrajinska vojska koristila rakete protiv civila, navodi se u saopštenju Ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a preneo je Rojters.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava je juče u četvrtom mesečnom izveštaju o stanju u Ukrajini naveo da bi obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine moglo da se izjednači sa ratnim zločinom.

"Biće učinjen svaki napor da bilo koji počinitelj teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratni zločin, bude doveden na sud, bez obzira gde se nalazio", navela je visoka komesarka UN za ljudska pitanja Navi Pilaj u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da je u Ukrajini od početka konflikta ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 povredjeno.

Te brojke predstavljaju ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je od aprila u Ukrajini poginulo 356 ljudi.

U izveštaju se, takodje, navodi da je iz zone sukoba na istoku i drugim oblastima Ukrajine pobeglo oko 100.000 ljudi.

Pilaj je istakla da su izveštaji o sve intenzivnijim borbama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti "veoma alarmantne" i dodala da i ukrajinske i proruske snage koriste teško naoružanje u naseljenim područjima, preneo je Rojters.

"Obe strane moraju da sa najvećom odgovornošću spreče ubijanje i ranjavanje civila", rekla je ona.

Zvanični Crvenog krsta su prošle sedmice saopštili da se Ukrajina sada nalazi u gradjanskom ratu, i po toj klasifikaciji učesnici konflikta podležu sudskom progonu za ratne zločine.

Pilaj je istakla i da vlada u Kijevu nije preduzela dovoljne mere da bi se izbeglo stradanje civila i ocenila da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namerno gadjali zgrade javne uprave, pljačkali banke, vršili napade na rudnike uglja i dizali u vazduh železničke pruge.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Izvještaj UN o Ukrajini neobjektivan i licemjeran

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2014

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine, gdje se odvijaju borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, "neobjektivan, pa čak i licemjeran".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.