Izvor: RTS, 22.Jan.2021, 21:16

Rusija: Haradinajeva izjava je nedopustiva politička ucena

Propaganda velikoalbanske ideologije je politička ucena i pretnja teritorijalnom integritetu balkanskih država, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući izjavu bivšeg premijera vlade u Prištini Ramuša Haradinaja o tome da će inicirati "referendum za ujedinjenje Kosova i Albanije".
U saopštenju se navodi da je ovo još jedna u nizu provokacija podstaknutih velikoalbanskom ideologijom, koja je u poslednje vreme počela sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intenzivnije da se širi u regionu i predstavlja direktnu pretnju teritorijalnom integritetu balkanskih država.

"Politička ucena je nedopustiva. Upravo to je termin za Haradinajevu izjavu i njegove pozive na proizvoljno prekrajanje granica na Balkanu", kaže se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova .
Ministarstvo žali što nije bilo jasne reakcije na ovu provokaciju od strane Evropske unije, koja ima mandat posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.
"Moramo da podsetimo sve da se stabilno i trajno rešenje za Kosovo može proizvesti isključivo za pregovaračkim stolom pod uslovom strogog poštovanja međunarodnih pravnih pravila i uz oslanjanje na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Iz Evropske komisije su juče, povodom izjave Haradinaja, poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Moskva: Održivo rešenje za Kosovo može se izraditi isključivo u skladu sa međunarodnim pravnim normama i Rezolucijom 1244 SB UN-a

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2021, 11:03

Nedavno je jedan od najkontroverznijih političara kosovskih Albanaca, bivši komandant takozvane "Oslobodilačke vojska Kosova" tokom sukoba 1990-ih, Ramuš Haradinaj rekao da namerava da traži referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, ako ova samoproglašena pseudo-država uskoro ne bude primljena...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.