Rusija: Da plate za oboreni avion; Turska: Ne može

Izvor: B92, 16.Dec.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Da plate za oboreni avion; Turska: Ne može

Zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksej Meškov rekao je danas da bi Turska trebalo da plati nadoknadu za obaranje ruskog vojnog aviona prošlog meseca.

Meškov je poručio i da bi Turska trebalo da garantuje da se slični incidenti neće događati u budućnosti, prenose RIA Novosti.

Međutim, tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da na ruske zahteve nije moguće odgovoriti.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova je istakao da "nije moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadovoljiti ruske zahteve za obeštećenje zbog oborenog aviona", javio je Rojters.

On je primetio da ruska vojska deluje kao da postoji neka uočena pretnja od Turske, što je, kako je ocenio, "preterano i nerealno".

Britanska agencija ocenjuje da će najnoviji komentari verovatno dodatno pojačati tenzije u odnosima između Moskve i Ankare posle obaranja ruskog aviona.

"Turska nema agresivan pristup prema ruskoj vojsci", naglasio je portparol turskog Ministarstva, izrazivši nadu da do eskalacija tenzija neće doći.

On je rekao da Turska ne planira da uspostavi vojne snage u okviru alijanse na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv terorizma, za koju je ocenio da je važan savez kad je reč o vojnoj i obaveštajnoj koordinaciji.

S druge strane, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije se osvrnuo i na pregovore o rešavanju sirijske krize i istakao da se Moskva protivi isključivanju etničkih Kurda iz tih pregovora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva traži da Turci plate za obaranje aviona

Izvor: Studio B, 16.Dec.2015

Zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksej Meškov rekao je da bi Turska trebalo da plati nadoknadu za obaranje ruskog vojnog aviona u blizini tursko-sirijske granice, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da na ruske zahteve nije moguće odgovoriti...Meškov je poručio i da bi Turska trebalo...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.