Rusi povlače zabranu nuklearnih proba

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 08:52

Rusi povlače zabranu nuklearnih proba

Rusija povlači ratifikaciju Ugovora o zabrani nuklearnih proba

Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT) zbog neodgovornog stava SAD prema globalnoj bezbednosti, izjavio je u utorak predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta.

Predsednik Vladimir Putin, koji je ranije ovog meseca predložio Rusiji da povuče ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga Sjedinjene Države nisu ratifikovale, rekao je da nije ni potvrdio ni odbacio nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskog nuklearnog testiranja.

"Radi bezbednosti naše zemlje povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba", rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin uoči debate i glasanja u parlamentu o opozivu ratifikacije. Volodin je rekao da je Rusija ratifikovala sporazum 2000. godine, dok Vašington nije zbog svog "neodgovornog odnosa prema pitanjima globalne bezbednosti”.

"Ruska Federacija će učiniti sve da zaštiti svoje građane i održi globalnu stratešku jednakost", dodao je Volodin. Rusija povlači ratifikaciju, ali će ostati potpisnica i nastaviće da sarađuje sa supotpisnicima i globalnim sistemom praćenja koji upozorava svet na svaki pokušaj.

Nastavak nuklearnih proba Rusije, SAD ili Kine mogao bi označiti početak nove trke u nuklearnom naoružanju između velikih sila koje su zaustavile nuklearna testiranja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Za mnoge naučnike i aktiviste, masovno testiranje nuklearnih bombi tokom Hladnog rata ukazalo je na ludost nuklearnog napada koji bi mogao da uništi čovečanstvo i kontaminira planetu stotinama hiljada godina.

Rat u Ukrajini podigao je tenzije između Moskve i Vašingtona na najviši nivo od kubanske raketne krize, baš kao što Kina nastoji da ojača svoj nuklearni arsenal kako bi se izjednačila sa statusom supersile u nastajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.