Rusi i Kinezi patroliraju: Demonstracija

Izvor: B92, 25.Okt.2021, 07:15

Rusi i Kinezi patroliraju: "Demonstracija"

Ruski i kineski ratni brodovi organizovali su prve zajedničke patrole u zapadnom delu Tihog okeana od 17. do 23. oktobra.

To je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova

Moskva i Peking, koji su ranije u oktobru organizovali vežbe pomorske saradnje u Japanskom moru, poslednjih godina održavaju bliže vojne i diplomatske veze u trenutku kada su njihovi odnosi sa Zapadom pogoršani.

Pomorske manevre pomno je pratio Japan koji je ranije ove nedelje saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je grupa od 10 brodova iz Kine i Rusije plovila kroz moreuz Cugaru koji razdvaja glavno japansko ostrvo od njegovog severnog ostrva Hokaido, prenosi "Glas Amerike".

"Grupa brodova je prvi put prošla kroz moreuz Cugaru kao deo patrole", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Tesnac se smatra međunarodnim vodama.

"Zadaci patrola bili su demonstracija ruske i kineske državne zastave, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i staranje o subjektima pomorske ekonomske delatnosti dve zemlje", dodaju iz ruskog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.