Rusi betoniraju obalu u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi betoniraju obalu u Crnoj Gori

Ruska kompanija "Miraks" protivzakonitim nasipanjem mora i betoniranjem plaža kod Budve uništava prirodnu sredinu, tvrdi nevladina organizacija MANS. Slučaj prijavljen nadležnoj inspekciji i policiji.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocenila je da su radovi ruske kompanije "Miraks" u blizini rta Zavala kod Budve nelegalni i zatražila od policije da što pre ispita i procesuira taj slučaj.

Mans je u saopštenju naveo da je "Miraks" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasipanjem mora i betoniranjem obale počinio krivična dela "gradnje bez građevinske dozvole, protivpravno zauzimanje tuđeg zemljišta i uništavanje životne sredine".

Ta nevladina organizacija ukazuje da prostornim planom nije predviđena bilo kakva gradnja na plažama u blizini rta Zavala, kao i da ruski investitor, "u redovnoj proceduri nije mogao dobiti dozvolu za nasipanje mora i betoniranje plaže".

Dodaje se i da je parcela, na kojoj "Miraks" trenutno gradi, u vlasništvu države Crne Gore, kao i da se nalazi u zoni morskog dobra, "što ukazuje na činjenicu da ta kompanija gradi na tuđem zemljištu".

Prema informacijama MANS-a, predstavnici Javnog preduzeća "Morsko dobro" prijavili su slučaj nadležnim inspekcijama, ali oni do sada nisu reagovali.

"Od samog dolaska u Crnu Goru, kompanija "Miraks" u kontinuitetu nekažnjeno krši zakone i propise ove države i u najmanju ruku ima povlašćen položaj kod nadležnih organa koji su do sada veoma malo, ili gotovo ništa, učinili kako bi sankcionisali ovakvo ponašanje", ocenjuje MANS. 

U toj nevladinoj organizaciji očekuju da će državno tužilaštvo uključiti ova saznanja u "višemesečnu istragu koju sprovodi na osnovu krivične prijave MANS-a" i na taj način "pokazati da ta kompanija i njeni profitni interesi nisu iznad zakona države".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.