Izvor: B92, 25.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Neprijatni signali iz Srbije

Ljubljana -- Slovenačko-srpski odnosi su na iskušenju, Slovenija je dobila nekoliko neprijatnih signala, izjavio je Dimtrij Rupel.

Na današnjoj novinarskoj konferenciji u Ljubljani, slovenački ministar spoljnih poslova i predsednik Saveta za opšte i spoljne poslove Evropske unije Dimitrij Rupel je izjavio da je, u poslednje vreme, Slovenija dobila nekoliko neprijatnih signala od Srbije, koji su bili neprijatni i prema EU.

"Naravno, EU nije promenila svoj stav prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji, privremeni politički sporazum je još uvek na stolu i Srbija ga može potpisati", rekao je Rupel, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Bosna i Hercegovine Svenom Alkalajem.

Alkalaj je, ovom prilikom, izjavio i da će do polovine marta biti usvojen zakon o reformi policije u BiH, što je i glavni uslov koji BiH treba da ispuni da bi EU potpisala sa BiH sprozum o stabilizaciji i asocijaciji. Potpisivanje se očekuje krajem marta, ili početkom aprila.

Govoreći o Kosovu, Alkalaj je rekao da se, prilikom odluke BiH o priznavanju nezavisnosti Kosova, mora uzeti u obzir kompleksnost BiH, koju čine tri konstitutivna naroda, od kojih su 35 odsto, odnosno trećina Srbi, koji imaju svoje rođačke i druge sentimentalne veze sa Srbijom i Kosovom.

Alkalaj je naveo i da kada se uzme u obzir proces odlučivanja u BiH i predsedništvu države, koje donosi takve odluke, koje se moraju doneti konsenzusom. U ovom trenutku, o pitanju priznavanja nezavisnost Kosova takav konsenzus ne bi mogao biti ispunjen, rekao je on.

"Drago nam je što EU podržava suverenost i teritorijalni integritet BiH, a prema Dejtonskom sporazumu, ni jedan entitet nema pravo odvajanja od BiH", rekao je Alkalaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.