Rumunski parlament odobrio budžet za 2014. godinu

Izvor: Blic, 05.Dec.2013, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski parlament odobrio budžet za 2014. godinu

Rumunski parlament odobrio je juče budžet za 2014. godinu, ali strahuje da bi ga predsednik mogao vratiti pred poslanike zbog novog poreza na gorivo.

Za budžet je glasalo 346 poslanika, njih 49 je bilo protiv, a sedam uzdržano, jer je jedna opoziciona partija PPDD bojkotovala glasanje.

Budžet predviđa povećanje penzija od 3,76 odsto, kao i podizanje minimalne plate sa 800 (178,4 evra) na 900 leja.

Rumunski premijer Viktor Ponta, koji je političar levog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centra, zahvalio se poslanicima za izglasavanje budžeta, i dodao da za razliku od prethodnih godina, u 2014. neće biti kresanja prihoda.

Povećanje potrošnje bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude neutralisano kroz nove akcize na gorivo.

Međutim, rumunski predsednik Trajan Basesku (orijentacije desnog centra) ranije je izjavio da se protivi novim akcizama, pošto će uzrokovati skok inflacije i ugroziti perspektive rasta Rumunije. Basesku je takođe zapretio da će vratiti budžet u parlament.

Porez na gorivo je jedan od uslova iz kreditnog aranžmana koji je Rumunija u julu zaključila sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.