Rozacea - dermatološki problem koji treba lečiti na vreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 20:14

Rozacea - dermatološki problem koji treba lečiti na vreme

Kožno oboljenje lica, takozvana rozacea, sve je češći dermatološki problem. Mnogi tu bolest ne shvataju ozbiljno, već na to gledaju kao na rumenilo lica. Međutim, lekari apeluju na to da sa lečenjem mora da se počne na vreme, kako ta bolest ne bi ostavila ozbiljne posledice na koži lica.

Najčešće je nasledna i učestalija kod osoba svetle puti. Tako je i naša sagovornica, pre oko tri godina primetila konstantno crvenilo na obrazima, čelu i nosu uz konstantan osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zatezanja kože lica i peckanja.

„Razvitak rozacee prolazi kroz četiri faze, od kojih svaka od njih zahteva poseban pristup lečenju u zavisnosti od tipa kože pacijenta i trenutnog oblika rozacee“, kaže Maja Radaković.

„Često pojavu rozacee mogu da izazovu i problemi sa organima za varenje, sa kandidom, heliko bakterijom ili gastritis“, napominje dermatološkinja Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Ljuba Vujanović.

Nošenje epidemiološke maske u vreme korona virusa rozacei nikako ne pogoduje, te je preporuka doktorke Ljube Vujanović da se nakon njenog nošenja na lice stave hladne obloge ili troprocentne borne kiseline, termalne vode ili jednostavno prokuvanu i rashlađenu vodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.