Rompej: Evro je preživeo ovu godinu

Izvor: Blic, 22.Dec.2012, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rompej: Evro je preživeo ovu godinu

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas da je godina na izmaku bila teška, ali je uprkos negativnim predviđanjima, Evrozona opstala i evropska valuta sačuvana.

"Ova 2012. godina predstavlja prekretnicu. Preusmeravali smo Evropu, korak po korak, van krize Eurozone, nadajući se povratku ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta", izjavio je Rompej u svojoj Božićnoj poruci.

Nasuprot početku godine, kada su mnogi glasno predviđali kolaps evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ništa od toga se nije dogodilo, naglasio je on.

Ipak je, prema njegovoj oceni, svih 17 zemalja Evrozone nastavilo da koristi dobrobiti evropske solidarnosti, što je ključno postignuće EU ove godine.

Život je, nažalost bio težak za mnoge ljude, kao na primer u Grčkoj, gde su ljudi ostajali bez posla ili mladi nisu mogli da pronađu posao, naveo je on.

"Međutim, ubeđen sam", rekao je Rompej, "da svi napori koje smo preduzeli ove godine da stabilizujemo situaciju, donose plodove i čine novu budućnost mogućom".

Rompej je podsetio na još jedno prijatno iznenađenje odlazeće godine, da je Evropska unija (EU) dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2012.

Istakavši da je nagrada primljena u ime svih građana, Rompej je rekao: Nagrada za mir je danas, na kraju 2012. moćna opomena da je EU sa svojom istorijom mira, pomirenja i prijateljstva među državama istinski ujedinjena.

"Moramo sačuvati Uniju i predati je dolazećim generacijama u boljem obliku, kako bi one nastavile zajednički posao za bolju Evropu", poručio je Rompej povodom nastupajućih praznika.

Povezane vesti: Evropske akcije u padu nakon poteza Fed-a i EU EU sprema plan za formiranje fiskalne unije U EU bez posla 23 miliona "Fič" snizio rejting pet zemalja evrozone EU: Spasavanje samo za one koji potpišu sporazum o budžetu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rompuj: EU treba sačuvati za buduće generacije

Izvor: Akter, 22.Dec.2012

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj izjavio je da je 2012. bila teška, ali je uprkos negativnim predviđanjima, Evrozona opstala i evropska valuta sačuvana

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.