Romi su najdiskriminisanija grupa

Izvor: Beta, 07.Apr.2014, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi su najdiskriminisanija grupa

BEOGRAD, 7. aprila 2014. (Beta) - Položaj romske zajednice je bolji u odnosu na prethodne godine, ali su Romi i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, ocenjeno je u ponedeljak na skupu povodom Svetskog dana Roma u Beogradu.

"Romi i Romkinje su najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji. Pokazatelj tog stanja je činjenica da su od svih pritužbi, po svim svojstvima, pritužbe Roma u najvećem broju osnovane", rekla je na skupu Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Petrušić.

Ona je istakla da jednu trećinu svih parnica koje je pokrenuo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, čine slučajevi diskriminacije Roma.

Ipak, kako je navela, broj pritužbi je "jako mali" u odnosu na to koliko je stvarno diskriminacija prisutna, ocenjujući da to govori o nedovoljnoj informisanosti romske zajednice o pravnim mehanizmima koji su im na raspolaganju kada je u pitanju diskriminacija.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović rekao je da je stanje romske zajednice u Srbiji bolje ali da ima još mnogo toga da se uradi na unapredjenju položaja Roma.

"Država i njeni organi treba da daju doprinos tome, ali i romska zajednica i njeni legitimni predstavnici", istakao je Božović navodeći da MUP radi na unapredjenju saradnje sa manjinskim grupama i da će se ta komunikacija u narednom periodu značajno povećati.

On je istakao da su u toku 2013. i januaru i februaru ove godine registrovana 33 incidenta od kojih 16 fizičkih napada na Rome.

Božović je kazao da i dalje veliki broj Roma traži azil u zemljama zapadne Evrope, ali da je 0,2 odsto tih zahteva prihvaćeno što, kako je ocenio, govori da Romi nisu trpeli represiju i diskriminaciju u toj meri koja bi mogla da utiče na to da se isele.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da je prema podacima lokalnih samouprava, u 166 opština u Srbiji registrovano 750 romskih naselja u kojima se procenjuje da živi oko 255.000 Roma.

Ona je navela da su to podaci dobijeni krajem 2013. godine, podsetivši da je prema poslednjem popisu stanovništva, broj Roma u Srbiji iznosio 140.000.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Romi su najdiskriminisaniji u Srbiji

Izvor: Blic, 07.Apr.2014

Beograd - Položaj romske zajednice je bolji u odnosu na prethodne godine, ali su Romi i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, ocenjeno je danas na skupu povodom Svetskog dana Roma u Beogradu...- Romi i Romkinje su najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji. Pokazatelj tog stanja je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.