Romi iz Šatorskog naselja dobili stanove

Izvor: Studio B, 05.Jan.2015, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi iz Šatorskog naselja dobili stanove

U Kraljevu je danas izvršena primopredaja stanova namenjenih interno raseljenim licima, koja su bila smeštena u kolektivnom centru, Romskom naselju "Stari aerodrom" u Kraljevu.

Grad Kraljevo i Komesarijat za izbeglice su zajedničkim sredstvima sagradili zgradu, u kojoj se nalazi deset stanova. Celokupan objekat koštao je oko 50 miliona dinara, a useljavanjem romskih porodica, tzv. Šatorsko naselje više neće postojati.

Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao je danas, prilikom uručivanja ključeva porodicama, da je dvadesetak porodica iz ovog kolektivnog centra, udomljeno."Za osam porodica su otkupljena domaćinsta zajedno sa UNHCR, Vizijom, HELPOM, u koja su oni već useljeni, a za deset porodica su izgrađeni stanovi", rekao je Jovanović, napominjući da će Romsko naselje „Stari aerodrom" biti uklonjeno, kako se ne bi doseljavale druge porodice.

U ovom naselju su preko 15 godina živela interno raseljena lica sa područja Kosova i Metohije, što je Republički komesarijat za izbeglice tretirao kao kolektivni centar.

Sultana Dividi je došla iz Lipljana, a samohrana je majka četvoro dece. "Preko 15 godina smo živelo bedno. Sada su nam dodelili stanove, i sada imamo dobre uslove za život. Svima koji su pomogli se duboko zahvaljujem", kaže Sultana za Tanjug.

Vladimir Ćurčić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije rekao je danas u Kraljevu da je veoma lepo kada Nova godina počinje tako što neko dobije krov nad glavom.

"Useljavanjem ovih porodica, nestao je još jedan, od nekadašnjih 700 kolektivnih centara u Srbiji, a danas u celoj Srbiji postoji još 21 centar, od kojih je 12 na teritoriji KiM", kaže Ćurčić, dodajući da u tih 9 preostalih kolektivnih centara živi još oko 1.200 ljudi. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.