Roman Slobodana Vladušića Veliki juriš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman Slobodana Vladušića "Veliki juriš"

Rano proleće 1916. godine: poručnik srpske vojske Miloš Vojnović oporavlja se na Krfu, u vili Ahileon, od prelaska preko Albanije. Tu upoznaje neobičnu Holanđanku Fani de Grot i postaje očevidac samoubistva srpskog majora koga niko nije oslovljavao po imenu.

Tako počinje novi roman Slobodana Vladušića (1973) "Veliki juriš" koji je stigao u knjižare dok slavimo jedan vek od završetka Velikog rata, kako su ga zvali njegovi učesnici ili Prvog svetskog rata kako je zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nazvan u istoriji XX veka.

Vladušić, koji ima već dva objavljena romana, "Forward" i "Mi izbrisani", i za oba je dobio neke značajne nagrade, a napisao je i pregršt eseja i književnih kritika, prvi put se odlučio da napiše istorijski roman.

Njegova priča o zbivanjima na Solunskom frontu i na grčkim ostrvima Vidu i Krfu gde je srpska vojska bila posle prelaska preko Albanije ima elemente i trilera i ljubavnog romana a namenjena je najširoj publici.

Napeta potraga za izgubljenim pismom koje je ostalo iza majora Vojnovića će voditi kroz ulice Krfa, do vrhova Kajmakčalana, a zatim nazad, do solunskih kabarea i Solunskog fronta. Njegova sudbina će se preplitati sa životima Stanislava Krakova, vojvode Vuka, majora Kalafatovića, kao i sa akcijama tajanstvenog bugarskog oficira koga će pratiti u stopu, da bi se, na kraju puta, suočio sa maglom.

"Na velika vrata vrativši u našu književnost temu srpskog stradanja i heroizma u Prvom svetskom ratu, Slobodan Vladušić pokazuje kako nacionalno i kosmopolitsko, upravo kao i tradicionalno i savremeno, mogu da imaju smisla jedino ukoliko koračaju zajedno. Veliki juriš je otelotvorenje tog prožimanja", ocenio je pisac Vladimir Kecmanović.

Ugledni istoričar i odličan poznavalac Prvog svetskog rata Miloš Ković kazao je da je uživao u uverljivoj atmosferi Prvog svetskog rata kao istoričar ali da je kao čitalac bio privučen Vladušićevim spojem elemenata istorijskog, krimi i ljubavnog romana kojima je pridodata i crta mistike.

"Ovaj neobičan spoj, čini mi se, dočarava pravu dubinu Velikog rata, dubinu patnje, hrabrosti i požrtvovanja srpskih vojnika i oficira koji su iz njega izašli kao pobednici", reka je Ković.

Glumac Đorđe Marković kaže da je čitajući "Veliki juriš" imao utisak da gleda istorijski spektakl sa odličnom fotografijom, zanimljivim likovima i uverljivim akcionim scenama."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.