Roksana Saberi zahvalna na podršci

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roksana Saberi zahvalna na podršci

Američko-iranska novinarka Roksana Saberi zahvalna svima koji su pomogli da se izdejstvuje oslobađajuća presuda. Iranski sud je juče Saberijevoj, osuđenoj za špijunažu, smanjio kaznu sa osam na dve godine zatvora uslovno, potom je oslobođena.

Američka novinarka iranskog porekla Roksana Saberi zahvalila je svima koji su doprineli njenom oslobađanju iz iranskog zatvora u kome je provela četiri meseca pod optužbom da je špijunirala za SAD.

Obraćajući se novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Teheranu prvi put nakon što je juče oslobođena, Saberi je rekla da za sada nema planova i da želi da provede određeno vreme sa svojom porodicom.

"Vrlo sam srećna što sam ponovo sa ocem i majkom. Zahvalna sam svim ljudima koji su me znali ili nisu a pomogli su da budem oslobađena", rekla je u kratkom obraćanju ispred svoje kuće u severnom Teheranu.

Njen otac, poreklom Iranac, Reza Saberi, rekao je novinarima da porodica planira da se vrati kući, u SAD.

Vašington je ocenio kao neosnovane optužbe za špijunažu protiv novinarke i uporno zahtevao njeno oslobađanje.

U vreme kada je novi predsednik SAD Barak Obama nudio novi početak u dijalogu Vašingtona i Teherana, slučaj Saberi bio je "nezgodna tema", na obe strane.

Ocenjuje se da je oslobađanje Roksane Saberi iz zatvora jedna prepreka manje u američko-iranskom dijalogu, kao i da bi moglo da pomogne predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu u prikupljanju političkih poena mesec dana pred ponovljanje izbora.

Roksana Saberi prvobitno je bila osuđena na tajnom saslušanju na osam godina zatvora, a onda je Apelacioni sud smanjio kaznu na dve godine uslovno.

Portparol iranskog sudstva, Ali Reza Džamšidi, rekao je da je sud smanjio kaznu kao znak "islamskog milosrđa" jer je novinarka sarađivala sa vlastima i izrazila žaljenje zbog svojih postupaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.