Izvor: Blic, 09.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Kosovo i EU jedina pitanja kampanje

Ukoliko dođe do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, kampanja za te izbore će pokazati duboke linije podele u srpskom društvu, tražeći od birača da odluče da li je važnija odbrana prava na Kosovo ili pristupanje Evropskoj uniji, ocenila je sinoć britanska agencija Rojters povodom najave ostavke vlade Srbije.



"DS i G17 plus će staviti akcenat na praktičnu korist koju će članstvo u EU doneti u smislu investcija, zapošljavanja i boljeg životnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << standarda, dok će po pitanju Kosova biti mlaki", prognozira agencija.

Radikali će se, dodaje se, koncentrisati na emocionalnu privlačnost Kosova, malu korist koju siromašni imaju od članstva u EU i alternativni put ka prosperitetu, posredstvom bližih veza sa Rusijom i drugima.

Premijer Vojislav Koštunica će verovatno kampanju zasnivati na odbrani Kosova i suprotstavljanju vezama sa EU dok god ovaj blok insistira na podršci pokrajini, smatra komentator.

Rojters predviđa i da će premijer, iako je, "izgleda, izgubio deo birača", i dalje dobiti dovoljno glasova da bi mogao da bude arbitar u sledećoj vladi.

Agencija ukazuje i na ekonomske aspekte izbora i potonjeg formiranja koalicija, koje bi "moglo da traje čitavo leto".

"Dugo odlagane ekonomske reforme ostaće samo skupštinski predlozi, što će dalje obeshrabriti investitore i usporiti rast, a inercija će pogoditi i još jedno ključno pitanje - izručenje osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu", naglašava Rojters.

Nemačka agencija DPA slaže se u oceni da će izbori biti svojevrstan referendum na kojem će Srbija birati hoće li da bude bliža članstvu u EU ili da se udalji od Unije zbog Kosova.

Agencija predviđa da će na izborima radikali opet biti najuspešniji i da će jačati podrška za DS i G17, ali da ni jedni ni drugi opet neće moći da dobiju većinu.

"Tako bi Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije mogli opet izbiti na površinu kao ključ za postizanje većine, i pored toga što im popularnst opada", ocenio je DPA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.