Rohani:Iran će braniti svoja nuklearna prava

Izvor: Blic, 20.Nov.2013, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani:Iran će braniti svoja nuklearna prava

Iran će "čvrsto braniti" svoja nuklearna prava i odbiti svaku diskriminaciju u toj oblasti, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, prenosi novinska agencija Irna.

Rohani je ovo rekao uoči današnjeg nastavka u Ženevi pregovora o kontroverznom iranskom nuklearnom programu između Irana i grupe "Pet plus jedan" (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka).

"Kao što je Iran odlučan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u tome da su njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske, on će čvrsto braniti svoja prava o nuklearnim pitanjima. Nećemo prihvatiti nikakvu diskriminaciju u toj oblasti", rekao je juče Rohani britanskom premijeru, navodi Irna.

On je dodao da jezik poštovanja treba da zameni jezik pretnji i sankcija. Iranska privreda oseća teške posledice zbog međunarodnih sankcija uvedenih zbog njegovog nuklearnog programa za koji zapadne zemlje sumnjaju da je usmeren na proizvodnju atomskog oružja.

Rohani je takođe telefonom razgovarao s kineskim predsednikom Si Đinpingom kome je rekao da Iran želi da se postigne sporazum u kome bi sačuvao svoja prava i pokazao da je iranski nuklearni program potpuno mirnodopski, dodaje Irna.

Rohani je pozvao Kinu da deluje protiv preteranih zahteva određenih zemalja, misleći na Francusku, koja je izdejstvovala tokom poslednjih pregovora u novembru pooštravanje teksta sporazuma koji su pripremili SAD i Iran. Teheran je odbio da potpiše konačni tekst.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani danas je takođe u obraćanju poslanicima rekao da je Teheran rešen da brani svoja "nuklearna prava" i da neće prihvatiti da se ona smanje.

Iran tvrdi da prema sporazumu o neširenju nuklearnog oružuja ima prava da razvija civilni nuklearni program i da radi na obogaćivanju uranijuma.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif takođe je istakao da će zemlja insistirati na svojim pravima po pitanju nuklearnog programa.

On je rekao danas novinarima pred odlazak u Ženevu da će pokušati da postignu sporazum, ali da će to zavisiti od toga dokle je grupa "Pet plus jedan" spremna da poštuje prava Irana u nuklearnim pitanjima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.