Rođendan Koordinacionog tela za jug

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendan Koordinacionog tela za jug

Bujanovac -- U Bujanovcu će svečanošću i projekcijom dokumentarnog filma biti obeležena 12. godišnjica formiranja Koordinacionog tela za opštine Bujanovac,Preševo i Medveđa.

Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa formirano je 16. decembra 2000. godine, na zajedničkoj sednici Vlade SR Jugoslavije i Privremene Vlade Srbije, koja je održana u Bujanovcu.

Formiranje ovog državnog organa usledilo je posle manje od mesec dana od početka otvorenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba naoružanih albanskih ekstremista sa vojskom i policiom i značilo je novi pristup u rešavanju etničkog sukoba na jugu Srbije.

Prethodno su albanski ekstremisti, 21. novembra 2000. godine, na padinama Dobrosina, 16 kilometara istočno od Bujanovca, uhvatili i izmasakrirali trojicu srpskih policajaca, a sutradan zaposeli Kopnenu zonu bezbednosti - pojas dug 95, a širok pet kilometara uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Za prvog predsednika Koordinacionog tela izabran je Nebojša Ccović, tadašnji kopredednik Vlade Srbije, koji je na toj duznosti ostao do srediune 2005. godine.

U proteklih 12 godiina u izgradnju mira, sigurnosti, tolerancije i kvalitetnijeg načina života na jugu Srbije, posebno u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđu, iz budžetra Srbije uloženo je više od 5,4 milijarde.

Zajedno sa sredstvima brojnih donatora i međunarodnih organizacija koje su tamo prisutne već 12 godina, procenjuje se da su ukupna ulaganja u jug Srbije oko 110 miliona evra.

Na poziv Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela, svečanosti će danas prisustvovati Nagio Arifi, Ragmi Mustafa i Slobodan Drašković, predsednici opština Bujanovac, Preševo i Medveđ, Simo Vuković, državni sekretar u Ministrastvu zdravlja, predstavnci Službe Koordinacionog tela i drugi gosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvanaest godina Koordinacionog tela za jug

Izvor: Akter, 17.Dec.2012

U Bujanovcu će danas, prigodnom svečanošću i projekcijom dokumentarnog filma, biti obeležena 12. godišnjica od formiranja Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.