Rođendan Beogradskog dramskog pozorišta

Izvor: Politika, 21.Feb.2014, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendan Beogradskog dramskog pozorišta

Beogradsko dramsko pozorište obeležilo je 67 godina postojanja dodelom tradicionalnih nagrada, kao i programom za publiku pod nazivom „Pozorišni bonton”.

Dodela priznanja upriličena je na Velikoj sceni „Rade Marković”. Gran pri „Tatjana Lukjanova” uručen je dr Ljiljani Mrkić-Popović, a nagrada za umetnički doprinos u 2013. godini ansamblu predstave „Trpele” autora Milene Depolo i Bobana Skerlića.

Dr LjiljanaMrkić-Popović je lektorka u velikom broju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstava. Njen doprinos negovanju i očuvanju lepog, izražajnog govora je neprocenjiv – kaže se u obrazloženju Upravnog odbora BDP-a.

U okviru proslave prikazan je kratki film o BDP-u, a zatim je izvedena predstava „Smrt trgovačkog putnika”.

Za posetioce je priređena i „škola bontona”.

– Pažnju glumaca odvlači zvuk mobilnog telefona, svetla sa tableta, kucanje poruka, razgovori... Pored ovih novih tehnoloških „ometala”, kijanje i kašljanje dođu kao najmanji „greh” – predočili su zaposleni u ovoj teatarskoj kući, kroz koju su zatim proveli radoznale goste. Zavirivali su u svaki kutak da bi  saznali kako nastaje predstava. Dok se podigne zavesa na sceni, posao pripreme obavlja četa vrednih ljudi. Stolari, bravari, scenografi, kostimografi, garderoberi, šminkeri, tonci... U ovom nizu su i majstori svetla i vrlo su važna karika u lancu.

– U svetu za ovaj posao ljudi imaju magistarska i doktorska zvanja, a kod nas besprekorno posao obavljaju osobe koje su se usput izveštile – kaže mašinski inženjer Igor Popovski, koji ima funkciju šefa održavanja.

U pozorištu ima mesta i za radionicu. Bez nje se ne može. Kad stigne plan predstave, skicira se scena.  Radnici se do generalne probe „bacaju” na posao. Sečenje, sklapanje, farbanje, „krojenje” nameštaja i svega onoga što je neophodno da bi se dobio željeni ambijent.

– Posla ima za majstore raznih profila, ali obično više talenata mora da se iskopa iz jedne osobe – kaže Popovski. On podseća da je u ovakvim prostorima važna i protivpožarna zaštita – otkriva naš domaćin.

U šminkernici i frizeraju doterivali su se umetnici za predstavu, a iz plakara su virili kostimi. Oni kojima je bilo „tesno” visili su okačeni na ofingerima nasred garderobe pune ogledala.

Tonska soba je mala, ali je „mozak” svake predstave. Odatle se šalju signali svima koji učestvuju u pozorišnom komadu, računajući i glumce i osoblje iza scene. Inspicijent daje signal toncu, ali se stara da svi učesnici i elementi predstave budu spremni za početak, a tokom izvođenja prati rad svih učesnika  i vodi računa da tehnički kvalitet predstave bude onakav kakav je na premijeri formiran – saznali su posetioci među kojima su bili i učenici batajničke osmoletke „Svetislav Golubović Mitraljeta”. 

– Glumac može da pogreši, ali tehnika ne sme da zakaže – poručili su tonci.

Pažnju posetilaca svih generacija privukao je i takozvani ćumez. To je tajni kutak pokraj scene iz koga sufler šapuće glumcima, kad zaborave tekst.

– Divim se umešnosti šaptača da se ubace čim osete da se izvođač na sceni zbunio – otkrio je svoje utiske Filip Savić, maturant Prve beogradske gimnazije. Učenice Anđela Milutinović i Tamara Miletić bile su srećne što su otkrile pozorišni svet iza kulisa.

BDP je osnovan 1947. godine odlukom Narodnog odbora grada Beograda, a prvo ime bilo mu je Gradsko pozorište.

Za Dan BDP-a određen je 20. februar jer je tog datuma 1948. izvedena prva premijera – „Mladost otaca”, drama Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića.

A. Kurteš

objavljeno: 21.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 67. rođendan

Izvor: Press, 21.Feb.2014

Učesnici projekta „Pozorišni bonton” imali su priliku da obiđu šminkernice, tehničke prostorije, scenu i prostoriju za glumce i samim tim se bolje upoznaju sa pozorišnim životom. Odlazak u pozorište je samo po sebi veoma uzbudljiv događaj, ali je zaista posebno iskustvo zaviriti iza scene...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.