Izvor: N1 televizija, 21.Jun.2018, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji: Stimulišu žene da rađaju, a nema mesta u vrtićima

Mnogi roditelji i dalje nailaze na probleme kada je u pitanju mesto u vrtićima. U Beogradu ni ove godine nije bilo mesta za sve - prema procenama, čak 10.000 dece je bez mesta u predškolskim ustanovama. Međutim, po kojim kriterijumima se deca upisuju? To je pitanje koje postavljaju roditelji za čiju decu nema mesta.

Izvor: N1

Da dovoljno mesta u prestoničkim vrtićima nema nije novost. Zbog toga su, po starom, i roditelji ljuti. U celoj priči su nove, podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << majka koja je govorila za N1, jedino mere populacione politike. Očigledno samo na papiru.

"Žene se animiraju, stimulišu da rađaju, a vi onda dođete u situaciju da nema mesta za vaše dete u vrtiću, pa se vi snalazite kako znate i umete", kaže Danijela Nikolić, majka.

Njoj najviše smeta proces selekcije dece. Ne postoji, uočava, ni bodovanje, ni rang lista, pa je nejasno koje dete je po kom kriterijumu upalo u vrtić. Saznati, kaže, to je Sizifov posao.

"Dok dobijete sve njih zovete masu telefona, javi vam se neko ne znate sa kim pričate, niti taj koji vama odgovara ima bilo kakvu odgovornost za tu informaciju koju vam je preneo. Znači ja sam izričito tražila za broj mog predmeta da mi se kaže zašto je dete odbijeno na šta sam ja dobila dogovor - znate, generalno nema mesta, Vi se žalite. Ja hoću da se žalim, ali da bih precizirala žalbu ja naravno moram da znam zašto je dete odbijeno jer i suprug i ja zadovoljavamo uslove konkursa", dodaje ona.

Pisala je i beogradskom sekretaru za obrazovanje i dečju zaštitu. I na Instagramu i na Fejsbuku - jer tamo je tvrdi aktivan. Od odgovora ništa. Slavka Gaka kontaktirala je i televizija N1. Najmanje dva puta je odbio gostovanje, a nije bio u prilici ni da govori za ovaj prilog. Iz službe za odnose sa javnošću oglasili su se pisanim putem.

U odgovoru Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu piše da se za 7.500 slobodnih mesta javilo 19.500 dece tj. roditelja. Kažu - broj prijava naglo je skočio smanjenjem cene vrtića na 5590 dinara mesečno.

Obećavaju da će smanjiti liste čekanja. I podsećaju da se u septembru otvara novi vrtić na Altini.

"Nastavićemo subvencionisanje, ali i otvaranje novih mesta u državnim vrtićima pre svega adaptacijom pogodnih prostora kao i prošle godine kada je adaptacijom otvoreno tri vrtića – u okviru škola na Zvezdari i Savskom vencu i dela biblioteke u Ovči. Ove godine u planu je adaptacija delova još šest škola na Paliluli, Novom Beogradu, u Zemunu i Rakovici, ali i adaptacija dela prostorija Opštine Vračar, prostora u Surčinu i Sopotu, te tri poslovna objekta Ministartsva odbrane", navodi Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu.

"Toliko o tome koliko se uopšte vodi računa gde će ta deca biti, jer vi ako učionicu jednu adaptirate - znači samo ono da se sklone od kiše, ja ne znam", kaže Danijela Nikolić.

Ukoliko ne žele na listu čekanja za adaptirane vrtiće, roditeljima su opcija - odbijenice. Ove godine uzelo ih je 1.050 mama i tata. Sa tim papirom decu vode u privatne vrtiće, a Grad im za to daje 22 hiljade dinara. Ostatak plaćaju iz svog džepa.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Roditelji: Nejasni kriterijumi za upis u vrtiće

Izvor: N1 televizija, 21.Jun.2018

Mnogi roditelji i dalje nailaze na probleme kada je u pitanju mesto u vrtićima. U Beogradu ni ove godine nije bilo mesta za sve - prema procenama, čak 10.000 dece je bez mesta u predškolskim ustanovama. Međutim, po kojim kriterijumima se deca upisuju? To je pitanje koje postavljaju roditelji za čiju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.